Derbi Dunava: Neuništivi Kiralji prepreka za Austrijance

Golman Mađara spreman je da sa 40 godina i 75 dana postane najstariji fudbaler koji je ikada nastupio na fudbalskom šampionatu Starog kontinenta. Prethodni rekord Lotara Mateusa (39 godina i 91 dan) otići će u istoriju...
0 komentar(a)
Austrija, Foto: Reuters
Austrija, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.06.2016. 12:08h

Kapiten Mađara Gabor Kiralji ispisaće istoriju evropskih prvenstava kada njegova selekcija počne duel protiv Austrije, danas u 18 sati u Bordou.

Legendarni golman spreman je da sa 40 godina i 75 dana postane najstariji fudbaler koji je ikada nastupio na fudbalskom šampionatu Starog kontinenta. Prethodni rekord Lotara Mateusa (39 godina i 91 dan) otići će u istoriju...

"Uvijek sam mu govorio da godine za mene nisu važne. Mlađi ili stariji, nije presudno. Mnogo je važnije da li je neko dobar igrač. A Kiralji je - fenomenalan. Njegovo samopozdanje, harizma i aura koje daje ovom timu su neprocjenjivi", kazao je selektor Mađarske, Njemac Bernd Štork.

Kiralji je branio 10 od 12 utakmica u kvalifikacijama, uključujući oba meča u baraž pobjedi protiv Norveške.

U fokusu je, dakle, čuvar mreže mađarskog tima Haladaš, a u fokusu su i Austrijanci - ekipa koja je imala nestvaran bilans u kvalifikacijama (devet pobjeda na 10 mečeva, uz jedan remi), stiže na Euro da nastavi seriju...

"Teška utakmica protiv kompaktnog protivnika, defanzivno vrlo organizovanog. Ali, Mađari nisu sposobni samo da se odbrane, jer kada krenu u napad uvijek stvaraju šanse. Moramo da damo 120 odsto ako želimo da pobijedimo", kazao je lijevi bek Austrijanaca, Kristijan Fuh.

Austrijanci imaju sjajan tim, a nakon duže vremena i pojedince - iza Fuha (Šalke) i Alabe (Bajern) su fenomenalne sezone u klubovima, Arnautović (Stouk) je zadužen za kreaciju, napadač Janko (Bazel) za golove.

Ono što je manje poznato jeste da je dunavsko rivalstvo Austrije i Mađarske jedno od najstarijih u Evropi - dvije reprezentacije odigrale su čak 138 međusobnih duela (66 pobjeda Mađara, 40 Austrijanaca).

Samo su se, međutim, jednom sastali na velikom takmičenju, i to na Svjetskom prvenstvu 1934. godine (2:1 za Austriju).

Austrija: Almer - Klajn, Dragović, Predl, Fuhs, Baumgartlinger - Alaba, Junuzović, Arnautović - Harnik, Janko.

Mađarska: Kiralji - Fiola, Juhaš, Guzmiš, Kadar - Elek, Džudžak, Kleinhešler, Gera, Lovrenšic - Salaj.

Bonus video: