Virtuoz u kopačkama

U susret Evropskom prvenstvu, donosimo pregled dosadašnjih šampionata kroz prizmu fudbalera koji su proslavili najveće fudbalske smotre Starog kontinenta
54 pregleda 0 komentar(a)
Zinedin Zidan, Euro 2000., Foto: Goodfon.su
Zinedin Zidan, Euro 2000., Foto: Goodfon.su
Ažurirano: 10.06.2016. 08:43h

Evropsko prvenstvo prvi put je odigrano u dvije zemlje, a prvi put šampion je postala reprezentacija koja je bila aktuelni šampion svijeta.

Francuska, dvije godine nakon osvajanja Mundijala, u finalu je savladala Italiju, a drugi put zaredom pobjednika je odlučio "zlatni gol" - postigao ga je Trezege u 113. minutu. "Azure" su, inače, sekunde dijelile od titule. Gol Delvekja u 55. minutu anulirao je Viltor u posljednjim trenucima meča...

To ja kratak siže šampionata koji je obilježio jedan čovjek - Zinedin Zidan, najbolji evropski fudbaler u posljednjih 20 godina.

"Njega je definitivno poslao Bog - prokomentarisao je jedan francuski komentator nakon što je Zidan ispretumbao kompletnu portugalsku odbranu u polufinalnom meču.

Svako ko prati fudbal poznaje makar osnovnu storiju o Zinedinu Zidanu - rođen je u Marseju 23. juna 1972. godine kao sin alžirskih emigranata, fudbal je naučio da igra po prašnjavim predgrađima tog lučkog grada, kada je malo stasao zaigrao je veliki fudbal u Bordou, da bi kasnije postao vedeta Juventusa (1996-2001) i Real Madrida (2001-2006). Osvojio je sve što se moglo osvojiti u fudbalu, a karijeru je završio tako što je nokautirao glavom Marka Materacija u finalu Svjetskog prvenstva u Njemačkoj igranog 2006. godine. Sve zbog toga što mu je Italijan opsovao sestru...

Osim već opisane akcije protiv Portugala, pamtiće se Zidanov gol iz slobodnog udarca protiv Španije u četvrtfinalu, kao i zlatni gol iz penala protiv Portugala u polufinalu. Zizu je u Holandiji i Belgiji još mnogo puta dizao publiku na moge - driblinzima, asistencijama, akrobacijama...

"Imali smo Zidana. To nam je bilo dovoljno da budemo svjetski i evropski šampioni", izjavio je David Trezege, strijelac "zlatnog gola" protiv Italije u finalu (2:1).

Osim Zidana i Trezegea, zlatnu generaciju francuskog fudbala činili su još Bartez, Lizarazu, Vijeira, Blan, Đorkaef, Dešamp, Desai, Anri, Tiram, Dugari, Pires, Viltor, Anelka, Kandela, Miku, Peti, Lebef, Karembe... Selektor je bio Rože Lemer, koji je naslijedio svjetskog šampiona Eme Žakea.

Iz Belgije i Holandije u svijet su otišle još neke slike za nezaborav - tuga Engleza nakon što su se oprostili u takmičenju po grupama, urnebesni fudbal koji je igrala SR Jugoslavija (3:3 protiv Slovenije, 3:4 protiv Španije, 1:6 u četrvrtfinalu protiv Holandije), majstorije najboljeg portugalskog fudbalera Luisa Figa, holandski promašaji iz penala protiv Italije u polufinalu, velika nesreća koja je pogodila "azure" u toj finalnoj utakmici u Roterdamu...

"Imao sam ludu sreću da pogodim protiv Italije u produžetku i donesem mojoj reprezentaciji titulu prvaka Evrope. Bez razmišljanja mogu da kažem da je to najvažniji gol u mojoj karijeri", izjavio je David Trezege, koji je dobio loptu sa lijeve strane od Piresa, a potom je zakucao pod prečku.

Italijani nijesu bili favoriti protiv Francuza u finalu, a igrali su bolji fudbal. Najbolji fudbal na prvenstvu igrao je, ipak, jedan od domaćina - narandžasti vihor koji je sa klupe predvodio Frank Rajkard zaustavio se u polufinalu pred italijanskim "katenaćom".

Ekipa Dina Zofa nije prešla ni centar u tom legendarnom meču na Amsterdam areni, Holanđani su dva puta u toku igre promašili penal (Klajvert i De Bur), a potom još tri puta u penal-seriji (De Bur, Stam i Bosvelt). Kao da je bilo suđeno da dobiju Italijani.

Tim prvenstva

Najbolji tim Evropskog prvenstva 2000. godine činili su: Franćesko Toldo (Italija), Loran Blan (Francuska), Fabio Kanavaro (Italija), Paolo Maldini (Italija), Lilijan Tiram (Francuska), Patrik Vijeira (Francuska), Zinedin Zidan (Francuska), Luis Figo (Portugal), Edgar Davids (Holandija), Patrik Klajvert (Holandija), Franćesko Toti (Italija).

Bonus video: