Zavisnost od nezdrave hrane ista kao i od cigareta

Odgovori 200 ispitanika pokazali su da se gotovo svi suočavaju sa psihičkim ili fizičkim poteškoćama nakon što naglo prestanu da jedu čišs, kolače ili pecivo
266 pregleda 0 komentar(a)
slatkiši, brza hrana, Foto: Shutterstock
slatkiši, brza hrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:22h

Naglo odricanje od nezdrave hrane može biti uzrok glavobolje, vrtoglavice, anksioznosti i nesanice.

Osjećaj malaksalosti ili tegobe nakon odricanja od grickalica nastaje zbog toga što prolazite kroz simptome zavisnosti, pojašnjavaju stručnjaci.

Prema analizi nutricionista, koja je objavljena u magazinu Live Science, osobe koje naglo prestanu da jedu čips, kolače ili pecivo, proživljavaju iste simptome kao i oni koji prestanu da puše.

Tokom istraživanja, tim stručnjaka zatražio je od 200 ispitanika koji su bili na dijetama da odgovore na pitanja o simptomima, dok su njihovi odgovori pokazali da se gotovo svi suočavaju sa psihičkim i fizičkim poteškoćama.

Šef istraživačkog tima Erika Šulte rekla je za Live Science kako je ovo prvo istraživanje o simptomima koje ljudi mogu iskusiti zbog hrane.

"Ispitivali smo kako prerađena hrana, koja obično sadrži prekomjerne količine šećera, može izazvati zavisnost", rekla je Šulte.

Stručnjaci Univerziteta u Mičigenu kažu da ipak nisu detaljno istražili intenzitet simptoma kod ispitanika, ali vjeruju da su rezultati do kojih su došli početna tačka za dalja istraživanja o zavisnosti od hrane.