Istraga pripreme ubistva u Budvi: "Smjestio sam se, tu je, krenite sad!"

"Vijesti" objavljuju poruke "skinute" sa mobilnog telefona koji je pronađen u automobilu u kojem su uhapšeni osumnjičeni za pripremu likvidacije Budvanina Gorana Đuričkovića...
579 pregleda 0 komentar(a)
Majkl Gregori Feraris, Foto: Twitter
Majkl Gregori Feraris, Foto: Twitter
Ažurirano: 30.05.2016. 10:08h

"Ja sam se smjestio đe gledam sve. Tu je, krenite sad...", "Kačket, majca crna i bermude maslinaste. Prvi sto na ulaz"...

To piše u porukama "skinutim" sa mobilnog telefona koji je pronađen 25. maja prošle godine u automobilu u kojem su uhapšeni osumnjičeni za pripremu likvidacije Budvanina Gorana Đuričkovića.

Južnoafrikanac Gregori Majki Feraris i Podgoričanin Aleksandar B. Marković optuženi za stvaranje kriminalne organizacije koja je planirala izvršenje najtežih krivičnih djela.

Oni su uhapšeni 25. maja 2015. godine, a policija je tada saopštila da su pripremali likvidaciju Budvanina koji je ubijen pet mjeseci kasnije.

Prema foto-dokumentaciji na mobilnom telefonu, oduzetom 26. maja 2015. u jedan sat i 56 minuta iza ponoći, ne poklapa se realni datum.

Na uređaju je tada bio podešen datum 11. jul 2013. godine, a sat je pokazivao 4 sata i 56 minuta.

Zbog toga su i poruke koje su se tokom sudskog postupka provele kao dokaz, pod datumima iz jula 2013. godine.

Feraris i Marković čekaju presudu u tom predmetu koja će prema najavama biti izrečena 17. juna.

U poruci koja je na taj telefon stigla pod datumom 10. jul u 14 sati i 17 minuta piše "I dalje na istu poziciju, javi kad je blizu".

Jedna od poruka je “Ostavi ga i kreni po mene”, a prije te sa broja 069619... stigla je poruka “Ne mogu ga vidjeti”.

Sa istog broja poruke su stizale i danima ranije.

Šestog jula u 12.20 poslata je poruka “Vidim, sjedi u plavu polo majcu kratkih rukava i kačket na ulaz sa 2 čovjeka, nema puno ljudi. Krenite”.

Nepuna tri sata kasnije stigla je poruka “Potvrđujem da je i dalje na isto mjesto. I valjalo bi da dobijem poruku 5 min prije nego stiže on tu ako je moguće”.

Istražitelji vjeruju da su poruke razmjenjivane dok su “plaćenici” i njihovi pomagači pratili Đuričkovića.

Inspektori su dokumentovali i prepisku na engleskom, koju su navodno rezmijenili Feraris i Marković.

Na Ferarisov broj stizale su poruke “gledaj da te niko ne prati”, ali i “skreni lijevo”, “na magistralnom putu” “vidjećeš me”...

“Sjećaš se listice sa imenom i prezimenom, ako ne kaži svoje ime”, “stavi tablice”, “njemačke su”...

Instrukcije su koje je, prema foto-dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, dobijao Feraris.

Feraris nekome šalje poruke da je “vratio motor”...

Taj Južnoafrikanac je tokom istrage specijalnom tužiocu Veljku Rutoviću saopštio da je Kotoranin koji živi u tamošnjem Starom gradu šef crnogorske mafije i da je organizovao ubistvo Gorana Đuričkovića i njegovog kuma Saše Markovića.

Prema Rutovićevoj optužnici Feraris je ispričao da ga je Aleksandar Marković angažovao da ubiju Đuričkovića, jer je ovaj sa ekipom ukrao 200 kilograma kokaina u Španiji krajem 2014. godine.

Feraris je na saslušanju ispričao da je u Crnu Goru ušao mimo graničnog prelaza, da ga je sačekao Marković i dao mu zadatak da ubije vlasnika restorana “The old fisherman pub” u Budvi.

Tada mu je navodno i rekao da će nakon tog ubistva šef mafije “otpočeti rat sa svima koji su uključeni u poslove sa drogom u Crnoj Gori”.

Optuženi je u istrazi ispričao da mu je Marković pokazao Đuričkovića i njegov lokal, ali i osobu koja je tražila Budvaninovu glavu.

“Govoreći mu da je to lice vođa crnogorske mafije i da je prethodno organizovao ubistvo u kome je greškom ubijen kum lica koje je trebalo da bude ubijeno. Aleksandar mu je rekao da vođa crnogorske mafije živi u Starom gradu u Kotoru”, piše u optužnici.

Prije ubistva Đuričkovića - 17. aprila 2015. godine, ubijen je njegov kum Saša Marković. Nezvanične informacije i tada su govorile da je stradao greškom, jer je meta bio vlasnik restorana “The old fisherman”.

Tužioci tvrde da je Feraris ispričao da je Marković, preko šefa mafije, obezbijedio lažna lična dokumenta, oružje, vozila i iznajmljene stanove za učesnike planiranih krivičnih djela.

Prema optužnici, Feraris je rekao da je prvobitna nagrada za ubistvo Đuričkovića sa 50.000 povećana na 70.000 eura.

Tužiocima je tvrdio da je nagrada povećana jer je “vođa crnogorske mafije” tražio da se ubije i četvoročlana porodica sa dvoje male djece.

Feraris je nakon hapšenja tužiocu ispričao sve što piše u optužnici, a kasnije je negirao i tvrdio da je izjavu potpisao pod pritiskom policijskih inspektora, koji su mu navodno prijetili da bez toga nikada neće napustiti Crnu Goru.

Iz tužilaštva, međutim, tvrde da se izjave brojnih svjedoka poklapaju sa njegovim i da je zbog toga nemoguće da je okrivljeni sve izmislio pod prinudom.

Ferarisa i Markovića tužilaštvo tereti da su od novembra 2014. do 25. maja 2015. pripadali kriminalnoj organizaciji formiranoj zbog šverca kokaina i ubistava i da je njihovo djelovanje planirano i sprovedeno na duže vrijeme i u međunarodnom razmjerama.

Marković je, prema navodima optužnice, imao ulogu da regrutuje nove članove kriminalne organizacije i angažuje izvršioce krivičnih djela, obezbijedi im smještaj, finansijska sredstva, mobilne telefone, prevozna sredstva za korišćenje prilikom ubistava, bjekstva i angažuje osobe koje bi im pomogle da pobjegnu nakon toga...

Đuričković rekao inspektorima da mu je kum ubijen greškom

Dan nakon ubistva Markovića, Đuričković je budvanskim inspektorima rekao da misli da mu je kum ubijen greškom, zbog njega.

Iz te službene zabilješke vidi se da je Đuričković znao što mu se sprema, jer je inspektorima ispričao da se kod kuma skrivao nekoliko mjeseci, od trenutka kada je u podgoričkom naselju Blok 5 dignut u vazduh automobil Podgoričanina Milana Vujotića.

Pokojni Đuričković je tada policiji rekao da je od 19. februara prošle godine više puta spavao u kući svog kuma, a ponekad i kod rođaka Radomira Đuričkovića sa Cetinja. Rekao im je i da nikada ranije nije koristio Markovićev automobil, ali da se nekoliko puta vozio sa njim.

"Upitan da li zna mogući motiv ubistva njegovog kuma, Đuričković je izričit da to svakako ne može biti zbog bilo kakvog posla kojim se bavio Saša, jer ga nije ni bilo... Nikada mu se nije požalio da je imao bilo kakvu prijetnju, nije bilo zabrinutosti u njegovom ponašanju”, kazao je on.

Bonus video: