Akcija za ljudska prava objavila izvještaj ”Nerasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića – pitanja bez odgovora”

Danas se navršava 12 godina od ubistva glavnog i odgovornog urednika lista "Dan" Duška Jovanovića
85 pregleda 3 komentar(a)
Duško Jovanović, Foto: TV Vijesti
Duško Jovanović, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 27.05.2016. 14:35h

NVO akcija za ljudska prava objavila je izvještaj ”Nerasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića – pitanja bez odgovora” da bi doprinijeli sveobuhvatnom preispitivanju dosadašnje istrage ovog slučaja, koje smatraju da je neophodno.

Danas se navršava 12 godina od ubistva glavnog i odgovornog urednika lista "Dan" Duška Jovanovića.

"NVO Akcija za ljudska prava danas učestvuje u obilježavanju dvije tužne godišnjice – 24 godine od nekažnjenog zločina tzv. ”deportacije” izbjeglica i 12 godina od nerasvijetljenog ubistva direktora i glavnog urednika lista Dan, Duška Jovanovića. Državni organi su zakazali u istrazi i kažnjavanju počinilaca oba zločina", kazali su iz NVO Akcija za ljudska prava.

NVO Akcija za ljudska prava je izvještaj danas dostavila vrhovnom državnom tužiocu, Ivici Stankoviću i ministru unutrašnjih poslova Goranu Daniloviću.

"U izvještaju su naglašena pitanja o propustima u istrazi na koja javnost do danas nije dobila odgovore. Preporučujemo da se angažuje inostrani stručnjak za istrage atentata, koji bi nepristrasno sagledao da li je u istrazi do danas stvarno preduzeto sve što se moglo preduzeti da bi se ovaj zločin rasvijetlio, i koji bi preporučio dalje korake.Takav stručnjak ili stručnjakinja bi mogao/la sarađivati s budućom domaćom komisijom za praćenje istraga napada na novinare", kazali su iz NVO Akcija za ljduska prava.

Demokrate: Ubistvo Jovanovića bilo bi rasvijetljeno da ima pravde

Ubistvo glavnog i odgovornog urednika lista Dan, Duška Jovanovića, odavno bi bilo rasvijetljeno da u Crnoj Gori postoji pravda i pravičnost, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore i poručeno da nekažnjivost onih koji suzbijaju slobodnu riječ dovodi do novih zločina.

Danas se navršava 12 godina od ubistva Jovanovića, čovjeka koji je, kako su navele Demokrate, hrabrost da argumentovano saopšti istinu u oči silnima, i beskompromisnu borbu protiv svih negativnih pojava u društvu, ali i nosilaca tih pojava, platio životom.

"Da u Crnoj Gori postoji pravda i pravičnost, odavno bi ovaj užasni zločin bio rasvijetljen, i izvršioci i nalogodavci ovo monstruoznog čina završili tamo gdje i zaslužuju", “, navode Demokrate.

Kako su ocijenili nekažnjivost onih koji suzbijaju slobodnu riječ dovodi do novih zločina, jer se time podgrijava atmosfera u kojoj su inspiratori i izvršioci napada na poslenike javne riječi ohrabreni činjenicom da bilo koje nasilje nad javnom riječju ostaje nekažnjeno.

U toj partiji smatraju da je kako vrijeme prolazi, a istraga o ubistvu Jovanovića ne odmiče, sve je veće breme crnogorskog društva. „U kojem urušeni pravosudni sistem, ni posle 12 godina, nije utvrdio činjenice koje bi pomogle da se ubistvo Duška Jovanovića konačno riješi“.

Demokrate su saopštile da je očito da u Crnoj Gori, svih 12 godina nije bilo političke volje da se konačno stavi tačka na taj proces, odnosno, rasvijetli ubistvo, i utvrdi ko su izvršioci, a ko nalogodavci tvog zločina.

U demokratskom društvu, kako navode, nije dopustivo da novinarstvo bude rizična profesija „i da se za slobodnu riječ i kritičku misao plaća najskuplja cijena“.

„Stoga bi trebalo da pokretanje istrage sa „mrtve tačke“ o ubistvu glavnog i odgovornog urednika lista „Dan“ bude prioritet nadležnih državnih organa, kako bi sloboda medija, kao preduslov demokratije, konačno bila garantovana i u crnogorskom društvu“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: