Ajkoviću će suditi za šverc oružja

Nakon hapšenja, mediji su Vučelića doveli u vezu sa tadašnjim terorističkim napadima u Francuskoj 13. novembra, kada je poginulo 129 osoba
174 pregleda 0 komentar(a)
pištolji, oružje, Foto: Shutterstock
pištolji, oružje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.05.2016. 10:06h

Osnovni sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv Neša Ajkovića, optuženog za šverc oružja.

Njemu će suditi Željka Jovović, a početak suđenja još nije zakazan.

Na teret mu se stavlja krivično djelo krijumčarenje putem pomaganja, za koje je zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina i novčana kazna.

Optužen je da je Vladanu Vučeliću predao veću količinu oružja, koju je kod njega pronašla njemačka policija u novembru prošle godine.

Tereti se za pripremu i slanje tovara oružja do Francuske.

U čijim rukama je taj arsenal trebalo da završi još se ne zna, ali na tome, osim crnogorske kriminalističke policije, rade i njihove kolege iz Njemačke i Francuske.

Nakon hapšenja, mediji su Vučelića doveli u vezu sa tadašnjim terorističkim napadima u Francuskoj 13. novembra, kada je poginulo 129 osoba.

Međutim, istraga je pola godine kasnije pokazala da Vučelić nije povezan sa teroristima.

"Ajković je, po prethodnom dogovoru sa Vučelićem, nabavio veću količinu vatrenog oružja i eksplozivnih materija, koje je spakovao u vozilo koje je od rentakar agencije iznajmio. To vozilo je preuzeo Vučelić, koji je oružje transportovao do Pariza. Tamo ga je čekao Ajković, koji je oružje trebalo da preuzme. Međutim, njemačka policija je 5. novembra 2015. godine, na autoputu u blizini mjesta Bad Feilnbach, u pravcu Minhena, zaustavila vozilo marke 'VW golf V', kojim je upravljao Vučelić.

Kontrolom vozila pronađeno je nekoliko specijalno izrađnih bunkera i skrivenih mjesta u kojima se nalazilo osam pušaka - kalašnjikova, osam okvira od pušaka, dva pištolja, jedan revolver, dvije ručne granate, 200 gr TNT eksploziva sa detonatorom i 150 komada municije”, piše u optužnici.

Bonus video: