"Antigona" na sceni 20. juna

Kazalište “Ulysses” osnovao je Šerbedžija, kome je domaćin u Budvi bio gradonačelnik Srđa Popović
142 pregleda 0 komentar(a)
Rade ŠErbedžija, Foto: Grad teatar
Rade ŠErbedžija, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 25.05.2016. 07:53h

Proslavljeni jugoslovenski glumac Rade Šerbedžija i njega supruga, rediteljka Lenka Udovički, boravili su prekjuče u Budvi, gdje su sa upravom grada Budve i javne ustanove Grad tetar, obilazili grad, kako bi pronašli scenu na kojoj bi mogla biti izvedena predstava “Antigona - 2000 kasnije”, koja će ovoga ljeta imati premijeru na Brionima. Šerbedžija tumači lik glavnog antagoniste Kreonta. Planirano je da „Antigona - 2000 godina kasnije“ bude izvedena 20. juna, tokom svečanog otvaranja 30. jubilranog festivala Grad teatar.

Sofoklova “Antigona - 2000 godina kasnije“ je predstava nastala u koprodukciji sarajevskog MESS-a i Kazališta “Ulysses” i režiji Lenke Udovički.

Kazalište “Ulysses” osnovao je Šerbedžija, kome je domaćin u Budvi bio gradonačelnik Srđa Popović.

Rade Šerbedžija je, zajedno sa Ljubišom Ristićem, Nadom Kokotović i Draganom Klaićem, bio i član prve direkcije festivala iz 1987. godine. Iste godine je, tokom Šekspir, Molijer i YU festa, tumačio glavne uloge u predstavama KPGT-a iz Subotice „Titu Androniku“ Dušana Jovanovića, „Don Žuanu“ i „Tartifu“ Ljubiše Ristića i u predstavi Narodnog pozorišta iz Subotice „Oslobođenje Skoplja“ u režiji Ljubiše Ristića.

Program ovogodišnjeg Grada teatra još zvanično nije objavljen, jer je uprava ove institucije morala kreditno da se zaduži i pozajmi pola miliona eura uz saglasnost Opštine, kako bi realizovala program jubilrnog 30. festivala.

Kako je ranije „Vijestima“ kazao direktor Grad teatra Blažo Radoman od programa koji su do sada potvrđeni, tu su reprize predstava “Julije Cezar” i “Aveti”, gostovanje slovenačkog benda “Laibach”, kao i izložba koja će uvažiti tri velika jubileja: 10 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore, 30 godina postojanja Grada teatra i 70 godina postojanja Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, pod nazivom „70-30-10“.

Bonus video: