Crnogorski ragbisti pobjedom nad Bijelorusijom do trećeg mjesta

"Danas ste označili istoriju crnogorskog ragbija. Igrali ste sa željom i srcem do poslednjeg sekunda.Ova pobjeda će nam pomoći da izgradimo budućnost ragbija u Crnoj Gori"
81 pregleda 1 komentar(a)
Crna Gora-Estonija, Foto: Ragbi savez Estonije
Crna Gora-Estonija, Foto: Ragbi savez Estonije
Ažurirano: 21.05.2016. 15:27h

Crnogorska ragbi reprezentacija pobijedila je danas Bijelorusiju u Kupu evropskih nacija sa 45:19, i osvojila treće mjesto u grupi Divizija 3 koja je igrana u glavnom gradu Estonije Talinu.

Crna Gora je povela već u petoj minuti pogotkom Srđana Popovića iz kazne sa 3:0. Uslijedila je još jedna uspješno izvedena kazna, a zatim takođe iz kazne Bijelorusi smanjuju na 6:3. Crnogorski “vukovi” dolaze do prvog većeg vođstva u 19 minuti, kada esej nakon sjajnog prodora kroz bijelorusku odbranu podstiže Damjan Čelebić. Popović je bio precizan iz pretvaranja za 13:3. Mirko Garčević podstiže novi esej za Crnu Goru u 25 minuti za 18:3.

Do kraja prvog poluvremena uslijedila je ofanzivnija igra Bijelorusa, koji za 11 minuta postižu 11 poena. U 29. su bili precizni iz kazne, u 32. nakon brzo izvedenog napada iz prekida postižu esej, a na samom kraju u 40. minuti novom kaznom smanjuju prednost crnogorske reprezentacija na samo 18:14.

U nastavku meča bude se "vukovi" i pokazuju svoju pravu igru. Već na početku drugog poluvremena Dušan Vučićević nakon sjano izvedenog prodora u bijelorusku odbrani, dodaje loptu Goranu Vujoviću koji postiže esej. Popović je bio precizan iz pretvaranja za 25:14. Pet minuta kasnije protivnik postiže novi esej i smanjuje na 25:19.

U 51. minuti Popović je ponovo bio precizan iz kaznenog udarca. Novi uspješan napad "vukova" uslijedio je u 60. minuti kada esej za 33:19 postiže Boško Mirjačić.

Jedan od najatraktivnijih eseja na turniru desio se u 68. minuti. Dušan Vučićević, koji je prethodno zadobio povredu glave, pretrčao je sa loptom u rukama pola terena kroz bjelorusku odbranu, izbjegao pet protivničkih igrača koji su pokušali da ga zaustave i postigao esej za 38:19.

I pored značajnog vođstva crnogorski tim je nastavio dobru igru. Pred kraj meča uspješno sprovede još jedan napad u kojem esej postiže Đorđe Marstijepović a Popović pogađa pretvaranje za konačnih 45:19.

Predsjednik Ragbi saveza Crne Gore Mišel Milović čestitao je igračima i stručnom štabu značajnu pobjedu izvojevanu na desetogodišnjicu Dana nezavisnosti Crne Gore.

"Danas ste označili istoriju crnogorskog ragbija. Igrali ste sa željom i srcem do poslednjeg sekunda.Ova pobjeda će nam pomoći da izgradimo budućnost ragbija u Crnoj Gori. Zahvaljujem svima koji su doprinjeli ovoj pobjedi: igračima, menadžeru, trenerima, medicinskom osoblju kao i svima koji su pomogli učešću Crne Gore na ovom takmičnju: Upravi za mlade i sport kao i Ragbi Evropi", kazao je Milović.

On je naveo da su svi sponzori koji žele da podrže razvoj ragbija u Crnoj Gori dobrodošli. Pred reprezentacijom su još dva važna takmičenja - evropska prvenstva u olimpijskoj verziji ragbija 7 za muškarce 25. i 26. juna u Budimpešti i za žene 23. i 24. jula u Zenici.

U finalnoj utakmici grupe Estonija je pobijedila Slovačku sa 36:29. U prvoj utakmici prije tri dana Crna Gora je prokockala pobjedu protiv Estonije, jer je izgubila sa 16:13, iako je na poluvremenu vodila 5:13.

Takmičenje u ovoj grupi Evropskog kupa nacija počelo je prošle godine u Baru i Budvi, kada je Crna Gora pobijedila Estoniju i izgubila od Slovačke. Ovo je prvi put da Crna Gora učestvuje u tom takmičenju. Ragbi u Crnoj Gori napravio je prve korake prije pet godina.

U reprezentaciji koja se takmičila u Estiniji bili su kapiten Boris Mijušković, Luka Lučić, Dimitrije Čvorović, Budimir Andrić, Vuk Vukčević, Goran Krstonijević, Duško Stanković, Danilo Ćeranić, Nikola Vuletić, Aleksandar Mecikukić, Aleksandar Milosavljević, Mirko Garčević, Nemanja Stojanovski, Stefan Đinović, Đorđe Marstjepović, Marko Kuč, Srđan Popović, Miloš Kuvelja, Damjan Čelebić, Vladan Čelebić, Goran Vujović, Marko Andrić, Boško Mirjačić, Mitar Bošković i Dušan Vučićević.

Stručni štab činili su selektor i trener Marty Lustiano, aistent trenera Niall Ardill, tim menadžer Miodrag Bato Jović i fizioterapeut Miloš Nedić.

Bonus video: