Žučna rasprava oko kredita za Grad teatar: Sa pola miliona eura nema glamura

Burna dvoipočasovna rasprava u prvi plan je iznijela sve probleme sa kojima se godinama suočava JU Grad teatar
62 pregleda 8 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.05.2016. 18:20h

Skupština opštine Budva, juče je većinom glasova odobrila da se Javna ustanova Grad teatar kreditno zaduži za pola miliona eura.

Burna dvoipočasovna rasprava u prvi plan je iznijela sve probleme sa kojima se godinama suočava ova institucija kulture.

Da lokalni parlament nije dao zeleno svjetlo Javnoj ustanovi Grad teatar da podigne kredit, jubilarnog 30. festivala ovoga ljeta ne bi bilo u Budvi. To je tokom skupštinske rasprave jasno stavila do znanja predsjednica Savjeta JU Grad teatar Tijana Kotarac, navodeći da je stanje alarmantno, te da je i tih pola miliona eura nedovoljno da se stanje u toj ustanovi sanira i pripremi pogram.

“Na računu nemamo novca. Ukoliko ne uzmemo kredit, festivala neće biti. Za razliku od drugih, mi nismo profitabilna ustanova, to je specifična vrsta djelatnosti. I ako uzmemo kredit, to će biti skromnija varijanta festivala. Glamur nemojte očekivati”, poručila je Kotarac, navodeći da će dio novca morati da bude usmjeren na isplatu zaostale četiri zarade zaposlenima, koji su tek primili decembarsku platu.

Ona je pozvala odbornike i rukovodstvo Opštine da, ukoliko misle da ne treba uzimati kredit, da su oni saglasni, ali da festivala neće biti.

“Mi smo na Savjetu do sada održali nebrojene sjednice, možda najviše u istoriji postojanja ove ustanove. Svaki put smo kao prvu tačku kandidovali da li ove godine da odustanemo ili ne, da damo realno objašnjenje građanima Budve i svima zbog čega odustajemo. Razgovarajući sa predsjednikom i potpredsjednicom Opštine, negdje smo povukli zajedno prijateljske veze i kontakte da ipak ne odustanemo, da pokušamo da nešto uradimo”, istakla je Kotarac.

Stevan Džaković (DF) je ocijenio da svi moraju da ulože napor da Grad teatar zaista bude instutucija, a ne “firma za lično bogaćenje“. Podsjećajući na sumnjive ugovore koje je Grad teatar ranijih godina zaključivao sa firmom Multimedija group oko dramskog programa, Džaković je istakao da Opština nije uspjela da natjera menadžment JU da se ponaša domaćinski, odnosno da se ne ponaša kriminalno.

Osvrćući se na uzimanje kredita za održavanje festivala, Mihajlo Backović (DF) je citirao misao Marka Tvena “banke vam daju kišobran kada grije sunce, a uzimaju kada pada kiša”.

“Kako su Dubrovačke ljetnje igre vezane za Lovrijenac, tako je Grad teatar osnovan i vezan za starogradsku Citadelu. Ali, šta znači odsustvo strategije i vizije razvoja Grad teatra. Kada je Grad teatar bio u najvećem usponu, kada je bio hvaljen sa svih strana, prodaje se Citadela. Pošto imamo manir da prodajemo zemljište po jednoj, a otkupljujemo po duplo većoj cijeni, predlažem da, ako se misli nastavljati ovaj festival, da se Citadela otkupi od tajkuna”, kazao je Backović i dodao da Grad teatar nema nijedan infrastrukturni objekat - niti scene, pa čak ni tehniku.

Gradonačelnik Srđa Popović je naglasio da je Grad teatar brend Budve.

“Grad teatar zaslužuje da obilježi 30 godina postojanja i grad Budva je uvijek bio posvećen festivalu. Nama treba Grad teatar. Malo ko u ovom gradu, kada biste ga pitali da li nam je potreban festival, kazao bi da ne treba”, kazao je Popović.

On je dodao da je jedan od razloga što trezorski novac nije redovno preusmjeravan javnoj ustanovi taj što je ove godine Opština platila čak pet miliona eura dugova, koji su joj prinudnim putem naplaćivani blokadama računa.

Na to se nadovezao Mijomir Pejović (Demokratska Crna Gora) zapitavši koliko je, samo iz afera koje su procesuirane u Specijalnom tužilaštvu, Budva mogla da ima pozorišnih sala, dječijih vrtića, bolnica, koliko sala za fizičku kulturu, osnovnih škola i srednjih škola moglo da se izgradi.

“Samo neka se izračuna, koliko su članovi budvanskog DPS-a, koji su ukrali onolike milione eura, uskratili djecu ovoga grada za najelementarnije stvari. Građani treba da znaju kako smo dovedeni u ovu situaciju da sada moramo da uzimamo kredit da bismo održli festival”, poručio je Pejović.

Naglašavajući da je Grad teatar jedna od najbitnijih institucija kulture u Budvi, Lucija Đurašković (Demos) je kazala da osjeća tendenciju da sve što je vrijedno u ovom gradu treba da se ugasi, propadne.

“Tako je bilo i sa 'Danima muzike' i drugim manifestacijama. Sada je na red došao Grad teatar. Niko se nije zapitao da li ćemo uzeti kredit za četiri dana Sea dance festivala. Ako se sjetimo početaka, kada je na čelu Grad tetara bio premijer, trošilo se i davalo i šakom i kapom. Sramota je ove naše Opštine da nije u stanju da pored sve prošlogodišnje 'divne, bajne sezone', ne može da finansira ovaj festival, da ova 'republika koja samo cvjeta i sve će više', nema snage da pomogne razvoj i ovaj jubilarni festival”, poručila je Đurašković.

Direktor JU Grad teatar Blažo Radoman kazao je da do sada nijesu potpisali nijedan ugovor za ovogodišnji festival, jer se čeka odluka o kreditu.

Ministarstvo kulture iz svoje kase sufinansiraće Grad teatar sa 30 hiljada eura i to je, kako se moglo čuti najveća suma koju je neki festival dobio u Crnoj Gori za ovu godinu.

Odbornici lokalnog parlamenta trebalo bi tek posljednjeg dana skupštinskog zasjedanja, nakon što bude završena rasprava po svih 50 tačaka na dnevnom redu, da o tome glasaju.

Angažovanje Mićunovića je politički potez

Odbornik DF Stevan Džaković je kazao da angažovanje Veljka Mićunovića da režira ovogodišnju produkciju Grad teatra smatra političkim potezom.

“Suviše je providno da se daje Mićunoviću da režira predstavu, jer ga ne smatram nekim ko zaslužuje da se njegova predstava nađe na Grad teatru. Za razliku od njegovih roditelja, on je daleko od toga i nikada neće moći da ih stigne. Sve su to politički potezi da bi se dobila neka podrška”, naglasio je Džaković.

Da ste manje para dali za Sea dance imali biste za festival

Radovan Radulović (SDP) naglasio je da bi bilo novca za Grad teatar, da je Opština, kako je ta stranka zagovarala, izdvojila manju svotu za Sea dance .

“Ostalo bi više novca za Grad teatar. Ne biste bili u ovoj situaciji. Ne može se glamurozno na sve strane, ne može šakom i kapom da raznosimo imovinu opštine i da ovako uzimamo kredite”, kazao je Radulović.

Ovo nije godina za glamurozne festivale, već godina štednje.

“Smatram da tih 25 hiljada eura kamate ne treba baciti i zato sam za skromniju varijantu. Nismo u situciji da tako bacamo novac kada je Opština u ovakvoj situaciji - opljačkana i u stalnoj blokadi, ne primaju se redovno plate. Postoje još mnoge opštinske ustanove i firme koje nijesu takođe u zavidnoj situciji, pa bi i oni mogli uzeti kredit”, kazao je Radulović.

Na opasku Radulovića da je za skromniju varijatnu, Kotarac je istakla da nema skromnije varijatne, jer ako ne bude kredita, nema ni festivala.

“Ako ne bude kredita, neće se ugasiti festival - otvorićemo ga i zatvoriti, kao što je bilo jedne godine”, poručila je Kotarac.

Bonus video: