Zamrzavanje sudijske funkcije neustavno

Institut napominje da prema Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, sudija čini najteži disciplinski prekršaj i mora se razriješiti funkcije ako profesionalno obavlja drugu djelatnost, što jeste rad u ministarstvu ili nekom drugom pravnom licu
188 pregleda 0 komentar(a)
presuda CG (Novina)
presuda CG (Novina)
Ažurirano: 17.05.2016. 12:51h

Institut za vladavinu prava (IVP) podnio je inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o Sudskom savjetu i sudijama jer propisuje da se sudija može uputiti na rad u druge organe i institucije do tri godine, a da mu za to vrijeme funkcija miruje.

To je, kako smatraju u IVP, suprotno Ustavu Crne Gore.

Institut je u inicijativi naveo da Ustav ne poznaje mirovanje sudijske funkcije i zabranjuje sudiji da profesionalno obavlja drugu djelatnost, a da suprotno tome Zakon o Sudskom savjetu i sudijama to propisuje kao mogućnost, koja se i koristi u praksi.

Institut podsjeća da je Sudski savjet neke sudije uputio na rad u Ministarstvo pravde i u Registar Evropskog suda za ljudska prava, a da im za to vrijeme sudijska funkcija miruje, što Ustav ne dozvoljava.

Institut napominje da prema Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, sudija čini najteži disciplinski prekršaj i mora se razriješiti funkcije ako profesionalno obavlja drugu djelatnost, što jeste rad u ministarstvu ili nekom drugom pravnom licu.

IVP podsjeća da je Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama propisano da sudija može da obavlja naučnu, obrazovnu i umjetničku djelatnost, kao i aktivnosti zaštićene autorskim pravom i da se to neće smatrati profesionalnim obavljanjem druge djelatnosti, što znači da rad u ministarstvu ili pravnom licu to jeste.

"Sudija ne može vršiti poslove u organima koji donose ili izvršavaju zakone, jer se time miješaju poslovi zakonodavne i izvršne vlasti sa poslovima pravosuđa, što znači da su poslovi u izvršnoj vlasti nespojivi sa sudijskom funkcijom", kaže se u saopštenju.

Institut upozorava da je rad nosioca pravosudnih funkcija u Ministarstvu po svojoj prirodi nespojiv sa sudijskom funkcijom, jer je položaj sudija i njihovih obaveza u pravosuđu u potpunoj suprotnosti sa poslovima i obavezama zaposlenih u Ministarstvu.

"IVP se nada da će Ustavni sud proglasiti neustavnom spornu odredbu Zakona o Sudskom savjetu i sudijama jer mirovanje sudijske funkcije i profesionalno obavljanje druge djelatnosti nije u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Bonus video: