Đukanovića nema da kaže da li se plaši

Optužnica napisana, iako prethodno nije saslušan premijer
7 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.05.2016. 10:37h

Predsjednik Vlade Milo Đukanović već više od pola godine ignoriše pozive podgoričkog Osnovnog suda da svjedoči u postupku koji je pokrenut protiv Luke Vukojevića, optuženoga za ugrožavanje premijerove sigurnosti.

Ni juče se nije pojavio u sudnici, kako bi se izjasnio da li se osjećao ugroženo zbog Vukojevićevog komentara na portalu "Vijesti".

Suđenje je ponovo odloženo za 28. jun, mada juče ni sudija Nenad Vujanović nije bio na radnom mjestu, već na seminaru.

Sudija je još 12. oktobra prošle godine odlučio da se 30. novembra iste godine sasluša šef Vlade, ali se on nije pojavio ni na jednom zakazanom pretresu od tada.

Ostalo je nejasno i kako je tužilaštvo uopšte podiglo optužni predlog protiv Vukojevića, a da prethodno nije saslušalo premijera i pitalo ga da li je osjećao strah, što je osnovni preduslov za postojanje ovog krivičnog djela.

Vukojević je u odbrani ranije tvrdio da je komentar zbog kojeg je optužen, zapravo citat iz američke serije “Kuća od karata” i da nije imao namjeru da prijeti bilo kome.

Njemu se sudi zbog komentara na tekst "Poruka buržujima: Opljačkali ste nas, ali nas nećete tlačiti", u kojem je naveo "Žrtvovaću se. Za naciju. Zapamtite što vam kažem. Znaćete me po imenu i prezimenu. Ubiću premijera. Tako će okončati moj život, ali i 20 godina robije. Barem nešto da uradim za svoju djecu kada izbori ne pomažu. Nadam se da će mi neko posthumno podići spomenik. Ne mogu više".

Vukojević je u odbrani dodao i da je mislio da ljudi prate tu seriju, da se nadao da će svi shvatiti šalu, pa je komentarom na portalu samo želio da pokrene diskusiju.

Nije želio da odgovara na pitanja tužilaštva i suda.

Policija je dan nakon objavljivanja komentara lišila slobode Vukojevića, a tužilaštvo je nakon 15 dana podiglo optužni predlog protiv njega, ne saslušavajući premijera kao oštećenog i ne predlažući da se on uopšte sasluša u postupku.

Bonus video: