Otvoren Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja

Magrisu je uručeno novo priznanje sajma „Književni plamen“. Ovu nagradu ustanovio je nobelovac Mario Vargas Ljosa koji je predsjednik žirija ali i njen prvi dobitnik
69 pregleda 1 komentar(a)
Klaudio Magris, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Klaudio Magris, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Ažurirano: 09.05.2016. 18:01h

U Podgorici je otvoren 11. Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja.

Poseban gost sajma ove godine je Klaudio Magris, jedan od najznačajnijih savremenih pisaca, koji je već nekoliko godina među glavnim kandidatima za Nobelovu nagradu.

Magris je danas poručio da moraju postojati neke zajedničke vrijednosti suživota koje nikada ne smiju biti dovedene u pitanje, kao što su jednaka prava za sve bez obzira na seksualnu, religioznu ili etničku pripadnost.

Magrisu je uručeno novo priznanje sajma „Književni plamen“. Ovu nagradu ustanovio je nobelovac Mario Vargas Ljosa koji je predsjednik žirija ali i njen prvi dobitnik.

„Nijedan od nas koji je primio bilo koju nagradu ne piše sam, nijedno djelo ne nastaje samo, vi ste zajedno sa mnom autori, vi ste dio tih priča, vi ste inspiracija i zaista moram reći da je zasluga svih vas što su mnoga moja djela nastala, a posebno roman Dunav koji je vezan za ovaj dio“, rekao je Magris.

Magris je decenijama bio profesor moderne njemačke književnosti na Univerzitetu u Trstu. Napisao je čitav niz knjiga o istoriji i kulturi srednje, južne i jugoistočne Evrope. Poznat je po djelima Dunav, Nagađanja o jednoj sablji, Mikrokosmosi, Naslijepo, Drugo more i Mikrokosmosi. Njegovo stvaralaštvo po mišljenju žirija pokazuje smisao i svrhu književnosti u novom vijeku, a Magris svoj književni plamen poistovjećuje s ljubavlju.

"Ja možda pišem najviše zbog ljubavi. Naravno, to je neuspjeli pokušaj da zaustavimo stvari i osobe koje volimo. To je pravi rat protiv vremena, protiv smrti koja može biti individualna, kolektivna, smrt civilizacija, smrt nama dragih ljudi. To je ponajviše razlog iz kojeg ja pišem", kazao je Magris.

Već nekoliko godina Klaudio Magris je glavni kandidat za Nobelovu nagradu. Upravo su, kako kaže, djela nobelovca Iva Andrica bila od suštinskog značaja za njegovo stvaralaštvo.Tako u svom romanu Dunav opisuje istoriju koja povezuje Zapadnu i Istočnu Evropu. Ključni problem sa kojim se danas Evropa suočava - veliki talas migranata, ne vidi kao sukob Istoka i Zapada.

"Naravno da ne možemo shvatiti ovaj veliki talas izbjeglica kao dolazak ljudi koji pripadaju jednom inferiornom svijetu i sukobljavaju se sa onima koji sebe smatraju višim svijetom. Sada imamo činjenicu da je gradonačelnik Londona musliman, isto tako u SAD-u se desilo nešto što ja kao mladić nijesam mogao ni da zamislim, crnac je izabran za predsjednika. To mi nije izgledalo ni najmanje moguće. Međutim moraju postojati neke zajedničke vrijednosti suživota koje nikada ne smiju biti dovedene u pitanje, kao što su jednaka prava za sve bez obzira na seksualnu, religioznu ili etničku pripadnost", kazao je Magris.

Zemlja gost Sajma ove godine je Češka .

Kako je poseban segment obrazovanje, Ministarstvo prosvjete će promovisati stručno obrazovanje kao rješenje za nezaposlenost, jer na ovim poslovima u Crnoj Gori prema riječima ministra Predraga Boškovoća radi skoro 20 hiljada stranih državljana.

Bonus video: