Obratite pažnju, tijelo će vam reći da nešto nije OK

Za žene je posebno opasno krvarenje poslije menopauze. Ginekolog bi s u ovom slučaju trebalo da pošalje pacijentkinju na ultrazvuk ili uputi specijalisti kako bi se isključila mogućnost tumora ili zadebljanje materične sluznice, tzv. hiperplazija endometrijuma
115 pregleda 2 komentar(a)
Žena (Novine)
Žena (Novine)
Ažurirano: 08.05.2016. 09:40h

Postoje neki simptomi koje vam šalje tijelo, a na koje je veoma važno da reagujete - da se obratite ljekaru opšte prakse koji će odlučiti da li su potrebne dalje pretrage, pišu 24 sata.

Gubitak kilograma

Iznenadni i nagli gubitak kilograma a da niste promijenili prehrambene navike ili se intenzivnije započeli da se bavite fitnesom - pri vrhu je simptoma koje nikako se smijete zanemariti. Trebalo bi da registrujete koliki je gubitak kilograma i u kom vremenu se dogodio. Ovdje svakako treba provjeriti rad štitne žlijezde, obaviti osnovni fizikalni pregled, krvnu sliku te dobiti uvid u trenutno stanje organizma i vidjeti koja je podloga gubitka kilograma.

Krvarenja

Za žene je posebno opasno krvarenje poslije menopauze. Ginekolog bi s u ovom slučaju trebalo da pošalje pacijentkinju na ultrazvuk ili uputi specijalisti kako bi se isključila mogućnost tumora ili zadebljanje materične sluznice, tzv. hiperplazija endometrijuma.

I stalno krvarenje, u zavisnosti od lokalizacije krvarenja, ozbiljan je simptom koji nikako ne smijemo da zanemarimo.

Na primjer, krv u urinu može govoriti o tumorskom procesu u mokraćnom sisitemu, krv iz bradavice dojke može govoriti o raku dojke, a kod žena obilno i nepravilno krvarenje takođe treba registrovati i javiti se ljekaru.

Dugotrajno bolno grlo

Dugotrajno bolno grlo je simptom koji se često može povezati s promuklošću i kašljem koji su konstantni i ometaju vas u svakodnevnim aktivnostima, a nisu posljedica prehlade ili alergije. I to zahtijeva posjetu ljekaru kako bi se na vrijeme uklonila ili potvrdila sumnja na tumorsku promjenu u grlu.

Provjerite mladeže

Kod svake, pa i najmanje promjene na vašim mladežima treba se obratiti izabranom ljekaru koji će vas uputiti dermatovenerologu. Uvijek se temeljno gleda promjena veličine, boje, izbočenja mladeža i promjena na samim ivicama. Dermatovenerolog će prvo pogledati mladež fizikalnim pregledom, a kod bilo kakve sumnje i aparatom dermatoskopom. Za melanom (rak kože) izuzetno je bitno što ranije otkrivanje jer je to vrlo važno za izlječenje.

Kvržice i izrasline

Svaki limfni čvor veći od 1 cm koji može, ali i ne mora biti bolan, a javlja se najčešće u pregibima (pazušna jama, prepone), zahtijeva pregled ljekara. I tvrde izrasline na dojci znak su za uzbunu.

Kašalj

Uzroci hroničnog kašlja mogu biti hronični bronhitis, postnazalni iscjedak, posljedica infekcije disajnog sistema. Kod tumora grla simptomi se kombinuju s mršavljenjem i noćnim znojenjem.

Veća promjena varenja

Zabrinutost se treba javiti kad dođe do odstupanja od svakodnevnih navika. Hronični proliv, kao i opstipacija, zahtijevaju, uz fizikalni pregled, i snimak abdomena te kolonoskopiju.

Smetnje pri mokrenju

Kod učestalog mokrenja, peckanja, svraba te krvi u mokraći pregledom se mora isključiti upalni proces te isključiti intolerancija na glukozu, a daljnjim pretragama i mogući tumorski proces.

Bol

Stalni bol koji se ne povezuje uz povrede ili upale, a kod žena predmenstrualni - menstrualni sindrom svakako zahtijeva pregled kod ljekara. Bitno je i koliko bol traje te kako se širi

Lomljivi nokti

Nokti mogu puno da govore o našem zdravlju i trenutnoj ishrani i da pokažu jesmo li anemični. Ako primijetite da se nokti počinju uvijati prema jagodici prsta, možda biste mogli da imate problema sa srcem ili disanjem, kažu stručnjaci.

Trnci u prstima

Jedan od mogućih uzroka trnjenja prstiju je i reumatoidni artritis,ao treba znati da zapravo sve što ometa nervni impuls iz vratnog dijela kičme može uzrokovati trnjenje ili gubitak čula. Mogući uzroci su i dijabetes, nedostatak B12 vitamina ili problemi sa štitnom

Vrtoglavica

Vrtoglavica često može biti vrlo nejasan simptom koji mnogi ignorišu. Može upozoravati na probleme srednjeg uha ili čak osteoartritis u vratu, a ako uz vrtoglavice osjećate i lupanje srca te zadihanost, moguće su srčane bolesti.

Bonus video: