Smanjenje budžeta za bezbjednost za Olimpijske igre

0 komentar(a)
Međunarodni olimpijski komitet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Međunarodni olimpijski komitet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.05.2016. 21:04h

Sekretar državne bezbjednosti Rio de Žaneira rekao je da smanjenje budžeta od 550 miliona dolara predstavlja rizik za bezbjednost na predstojećim Olimpijskim igrama.

"Ako bih rekao da smanjenje budžeta neće uticati, ne bih bio u pravu. Volio bih kada bih na raspolaganju imao više policajaca. Volio bih ako bi policajaca bilo više na ulicama kako bi mogli da rade duplo više", rekao je sekretar državne bezbjednosti Rio de Žaneira Hose Marijano Beltram u intervjuu agenciji Asošiejted pres.

Bezbjednost je prva na listi problema s kojima se suočava Brazil uoči prvih Olimpijskih igara koje će održati u Južnoj Americi a tu su još i virus zika, zagađena voda na mjestima za takmičenje u jedrenju i veslanju, spora prodaja ulaznica i politička i ekonomska previranja pošto se predsjednica Dilma Rusef bori protiv opoziva.

Beltram je rekao da će Rio za bezbjednost Igara angažovati oko 65.000 policajaca i do 20.000 vojnika, što će biti najveći takav kontigent u istoriji Brazila. To je dvostruko više nego što je bilo u Londonu prije četiri godine, a neki od tih napora imaju za cilj da spriječe bande iz brdskih favela da dođu do olimpijskih borilišta, naveo je AP.

Očekuje se da će vojska štititi sportska borilišta, a da će za ostatak grada, podzemnu željeznicu, autobuske rute i ulice, biti zadužena policija.

Beltram je rekao da očekuje proteste i da će policija iskoristiti iskustvo sa Svjetskog fudbalskog prvenstva 2014. godine u Brazilu, tokom kojeg su održavani protesti građana zbog previsokih troškova organizacije.

"Protesta ima na svakom događaju ovolikih razmera", rekao je on.

Beltram je naveo da će zbog smanjenog budžeta, što je oko nešto manje od petine operativnog budžeta bezbjednosti, morati da se smanje bonusi i nadoknade za prekovremeni rad, ali i da neće moći da se angažuje veći broj policajaca.

Policajci u Rio de Žaneiru zarađuju oko 500 dolara mjesečno, a mnogi se oslanjanju na godišnje bonuse, koji idu od 1.200 do 3.700 dolara. Uz smanjenje budžeta, ti iznosi biće smanjeni na između 400 i 800 dolara.

Bonus video: