Konferencijski, filmski i forumski programi

Najbolji među više od 50 filmova dobiće nagradu “Wild Dreameer”
78 pregleda 0 komentar(a)
Subversive festival, Foto: Subversivefestival.com
Subversive festival, Foto: Subversivefestival.com
Ažurirano: 04.05.2016. 18:28h

Izbjeglička kriza kao ponovljeni ispit za evropski politički projekat i kritički osvrt na ekonomsku politiku u Evropskoj uniji - prve su teme koje deveti Subversive festival pokreće od drugog maja u Zagrebu, a naredne dvije nedjelje - kroz konferencijski, filmski i forumski program, fokusiraće se i na nove ekonomske modele, antifašističke borbe, budućnost ljevice, sindikalne politike i prostore političke borbe, probleme energetskog siromaštva i hrane, zelenu ekonomiju, kampanje za stopiranje ugovora TTIP, CETA i TISA, odnose države i crkve, rađanje globalnog svijeta i druga pitanja, objedinjena temom "Politike prijateljstva".

Deveti Subversive festival okupiće do 16. maja više od sto intelektualaca, naučnika, umjetnika, filmskih autora i aktivista, a kao i do sada, sastoji se od Međunarodne konferencije, Foruma, Mediteranskog foruma i Škole savremene humanistike.

Teorijski dio počeo je drugog maja u Kinu Europa panelom “Rasplet ili intermezzo? Izbjeglička kriza kao ponovljeni ispit za evropski politički projekat” na kojem učestvuju evropska parlamentarka Ska Keller, Dejan Jović, Emina Bužinkić i Gianluca Solera. Među gostima su najavljeni i francuska novinarka i nekadašnja portparolka Haškog suda Florens Artman.

Filmski dio Subversive festivala biće otvoren osmog maja najnovijim filmom velikog izraelskog sineaste i borca za ljudska prava Avija Mograbija “Između ograda”, koji prati pokretanje Teatra potlačenih, sastavljenog od imigranata i tražilaca azila, putem kojeg Mograbi pokušava da pronađe estetsko sredstvo političke i socijalne promjene.

Bonus video: