Podgorički sajam knjiga: "Crna Gora čita"

Kako su saopštili organizatori, pored crnogorskih, svoje štandove će imati i ugledne izdavačke kuće iz regiona – iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine
1 komentar(a)
Podgorički sajam, Foto: Podgorički sajam knjiga i obrazovanja
Podgorički sajam, Foto: Podgorički sajam knjiga i obrazovanja
Ažurirano: 04.05.2016. 12:59h

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja biće otvoren u ponedjeljak u garažnom dijelu tržnog centra Delta siti, a ove godine okupiće znatno veći broj izlagača u odnosu na prethodnu, saopštili su organizatori.

Slogan 11. izdanja Sajma je „Crna Gora čita“.

Kako su saopštili organizatori, pored crnogorskih, svoje štandove će imati i ugledne izdavačke kuće iz regiona – iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine.

„11. izdanje Sajma čiji je slogan „Crna Gora čita“ obilježiće dolazak i predstavljanje sljedećih gostujućih autora: Klaudio Magris koji će i otvoriti ovo sajamsko izdanje, Petre Dimovski, Dragan Dragojlović, Robert Perišić, Marina Vujčić, Muharem Bazdulj, Vule Žurić, osnivači Njuz neta, Aleksandar Gatalica i drugi“, kaže se u saopštenju.

Važan dio programa, kako je najavljeno, biće posvećen crnogorskim autorima među kojima su Brano Mandić, Obrad Nenezić, Aleksandar Gavranić, Ljubeta Labović.

„Takođe, Sajam će ove godine promovisati društveno odgovornu akciju iniciranu od strane Udruženja Liga i Casina Volcano, koje je odštampalo 500 besplatnih primjeraka knjige „Problematično i patološko kockanje“, autorke dr Elvire Koić, a sve s ciljem suzbijanja problema patološkog kockanja“, navodi se u saopštenju.

Sajam će se, na taj način, kroz svoje aktivnosti uključiti u animaciju društva i podizanje svijesti o problemima zavisnosti, a sve uz razgovore za psihijatrom Maidom Burdžović i psihologom i komunikologom Radojem Cerovićem.

„Dio programa biće posvećen obilježavanju jubileja Nezavisnosti Crne Gore. Ministarstvo prosvjete će svakog dana u periodu od 15 do 16 sati organizovati panele na različite teme u okviru kojih će biti predstavljen i novi sistem srednjoškolskog obrazovanja“, dodaje se u saopštenju. Pored toga, kako se navodi, svakog dana Zavod za udžbenike i nastavna sredstva predstaviće svoja izdanja.

„Poseban akcenat stavljen je na projekat za djecu „IDEA ČITA“. Naime, najmlađi posjetioci će imati priliku da 5 dana u toku trajanja Sajma posjete dječiji kutak i budu dio časa koji će se održavati sa Žarkom Žapcem, uz asistenciju profesora književnosti, a sve to uz podršku Idea supermarketa, koji je ovogodišnji sponzor ovog segmenta programa“, saopštili su organizatori. Novitet ovogodišnjeg Sajma je i nagradna igra – svi koji posjete sajam, kupovinom ulaznice ostvaruju pravo učešća u nagradnoj igri. „Dobitnici će se izvlačiti na kraju Sajma, kada će im biti uručene i sljedeće nagrade: putovanje za dvoje u Prag, dva putovanja za dvoje u Dubrovnik, romantični vikend za dvoje u hotelu Aleksandar u Rafailovićima, laptop, tablet uređaj, kozmetički tretmani i pet vrijednih paketa knjiga“, kaže se u saopštenju. Poklone za posjetioce obezbijedili su sponzori: agencija Gallileo, Klikovac doo, Kimtek, Telenor, kompanija Platinum Beuaty i izdavačka kuća „Nova knjiga“, koja je uz Delta city, jedan od ključnih partnera Sajma već dugi niz godina. Organizatori su saopštili da je ove godine zaista značajan broj sponzora prepoznao važnost Sajma i dao svoju podršku. „Uz već pomenute, tu su i: Udruzenje LIGA i Volcano – priređivači igara na sreću, Idea, Opel – zvanično vozilo Sajma, Zetatrans, Klikovac doo, Hoteli City, Aleksandar lux, Aleksandar u Rafailovićima, zatim Czech trade, Čikom, Studio x, Gorska voda, Habitat, Sjekloća vina, Montepano, Arhimed, a za internet na Sajmu će se pobrinuti kompanija Telenor“, navedeno je u saopštenju. Kako dodaju, veliki je broj i medijskih sponzora koji će podržati ovogodišnji Sajam, dok je za vizuelni identitet sajma i ove godine je zadužena MAPA. Organizatiori Sajma su Nova knjiga i Ministarstvo prosvjete, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Ministarstvo nauke i Delta city, a sve u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore. „Svečano otvaranje Sajma biće upriličeno u ponedjeljak, 9. maja u 12 sati, uz podršku studenata Muzičke akademije sa Cetinja. Sajam je za posjetioce otvoren svakog dana od 11 do 22 sata. Cijena ulaznice je jedan EUR, a organizovane posjete đaka i studenata su besplatne“, kaže se u saopštenju organizatora.

Bonus video: