Ne štedite na snu

San zapravo naša tijela priprema za borbu protiv različitih infekcija, te ukoliko ga nema dovoljno, nismo sposobni da se izborimo protiv različitih patogena, poput virusa i bakterija
0 komentar(a)
spavanje, san, Foto: Shutterstock.com
spavanje, san, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.05.2016. 16:00h

Ako ste osjetljivi sa zdravljem i stalno vam nešto fali, vrijeme je da promijenite nešto u svom životu. Na primjer, ovu jednu tako jednostavnu stvar, od koje će vam biti mnogo bolje

Ukoliko noću ne spavate dovoljno, češće ćete biti bolesni. Nova studija je pokazala da ljudi koji spavaju pet sati ili manje imaju 17 odsto veću šansu da se prehlade i 51 odsto veću šansu da dobiju infekciju poput gripa ili upale pluća.

"San igra nevjerovatno veliku ulogu u regulisanju i održavanju zdravog imunog sistema", kaže autor studije Arik Prater, profesor psihijatrije i direktor Centra za zdravlje na univerzitetu u Kaliforniji, prenosi kliX.

I ranije su studije već pokazale da je manjak sna povezan sa prehladom, ali nova studija dokazuje kako nas manjak sna čini podložnijima različitim infekcijama.

San zapravo naša tijela priprema za borbu protiv različitih infekcija, te ukoliko ga nema dovoljno, nismo sposobni da se izborimo protiv različitih patogena, poput virusa i bakterija.

Istraživanje je sprovedeno na grupi od 22.726 odraslih u periodu od 2005. do 2012. godine, a istraživači su posmatrali njihove navike spavanja, kao i učestalost različitih infekcija.

Istraživanje je pokazalo da su oni koji su spavali pet sati ili čak i manje imali 17 posto veće šanse za prehladu, a 51 posto veće šanse za neku drugu infekciju, u odnosu na one koji su spavali sedam ili više sati.

Osobe kojima je dijagnostikovan poremećaji spavanja, kao što je insomnija, bili su takođe podložniji prehladama i infekcijama.

San je neophodan za obnavljanje ćelija organizma, jača imunološke funkcije našeg tijela, koje su nam potrebne kako bismo se odbranili od toksina i štetnih uticaja iz okoline.

Zaspite za minut

Ponekad tokom besanih noći ni kupka, čaj za smirenje ili "brojanje ovčica" ne pomažu da utonemo u san, iako smo vrlo umorni. Srećom, postoji tehnika koja zaista može da pomogne

Psiholozi i instruktori joge se slažu u ocjeni da kao što napete misli i grč u tijelu održavaju organizam u stanju budnosti, tako i tehnike opuštanja mogu čovjeku da pomognu da smireno utone u san.

Doktor Endrju Vejl sa univerziteta Harvard veliki je zagovornik tzv. 4-7-8 tehnike disanja koja opušta mišiće i čisti misli, a temelji se na drevnoj indijskoj praksi. Ovom tehnikom postiže se da više vazduha uđe u pluća, a samim tim i da više kiseonika dospe do mozga i ostalih organa, što doprinosi opuštanju celog tela.

Dr Vejl ovu tehniku preporučuje ne samo pred spavanje, već i tokom dana kada smo pod stresom. Najbolje od svega je što vam je za nju potrebno svega 60 sekundi, a evo kako da je izvedete.

- Izdahnite u potpunosti vazduh kroz zube uz glasno šištanje.

- Zatvorite usta, udišite tiho kroz nos i u mislima brojite do četiri.

- Zadržite dah brojeći do sedam.

- Ponovo izdišite vazduh kroz zube uz glasno šištanje i neka to traje osam sekundi.

- Ponovite ciklus tri puta za ukupno četiri udisaja.

Poslije poslednjeg ciklusa lezite i zatvorite oči i osjetićete pospanost.

Bonus video: