Programom će proslaviti i jubilej

Burzan je objasnila da su svi programi KIC-a jednako interesantni publici, pa je sala, bilo da je u pitanju velika ili DODEST, skoro uvijek ispunjena do posljednjeg mjesta.
65 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare u KIC-u, Foto: Privatna arhiva
Sa konferencije za novinare u KIC-u, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.04.2016. 14:23h

Koncert popularnog sarajevskog sastava Divanhana (12. maj), podgoričkog hora Zvjezdice (27. maj), hit predstava “Gospodin poslanik” (17. maj) samo su dio bogatog programa koji je KIC “Budo Tomović” pripremio za maj, pa će tako i ovog mjeseca ustanova koja je odavno opravdala slogan “Srce kulture grada” ispuniti svoju misiju i služiti dobrobiti građana.

“U prethodnom mjesecu KIC-ove programe posjetilo je četiri i po hiljade ljudi, rad Gradskog pozorišta pratilo je oko dvije hiljade ljudi, a još toliko je našu ustanovu posjetilo na konferencijama, kongresima. Zato je i za nas fascinantan podatak da je tokom aprila ukupno oko osam i po hiljada ljudi prošlo kroz našu ustanovu. Ovako brojnu publiku nemaju ni institucije sa većim budžetom nego što je KIC”, pohvalila se na današnjoj konferenciji za novinare Snežana Burzan, direktorica ove ustanove.

Ona je istakla da će program za maj biti obojen “svečanom bojom jer će brojnim manifestacijama proslaviti jubilej deset godina nezavisnosti”.

“Pored koncerta Divanhane za koji vlada veliko interesovanje, kao i festivala City Groove gdje smo suorganizatori a koji će svakako obogatiti kulturnu ponudu grada, tokom maja imamo 11 koncerata, od kojih će neki biti humanitarnog karaktera. Prvi će biti organizovan 10. maja, a sav prihod ide za maturante Resursnog centra, dok JU Biblioteka za slijepe organizuje koncert Darka Marinovića 19. maja. Ljubitelji teatarske igre uživaće u 11. festivalu Allegro (13. maj), kao i u koncertu Akademskog centra narodnih igara i pjesama "Iskra" iz Podgorice (8.maj)”, istakla je Burzan.

Muzički program, između ostalog, upotpuniće i koncerti pijanistkinje Kosane Radojević (5. maj), violiniste Vujadina Krivokapića (16.05) i gitaristkinje Jelice Mijanović (26.naj), a biće organizovan i Muzički festival savremenog klavira „Fortepiano”.

Za kraj sljedećeg mjeseca najavljen je Festival tolerancije u okviru kojeg će biti organizovane projekcije dokumentarnih i igranih filmova, panel diskusije, predavanja, izložbe, a gost će, između ostalih, biti i holivudski producent, dobitnik Oskara Branko Lustig.

Forum mladih pisaca KIC-a predstaviće se 6. i 7. maja i to će biti adut informativno - edukativnog programa, a najavljena je i promocija knjiga “Narodne poslovice” sakupljača Vojina Đokova Koprivice (4. maj), “Nomad” autorke Snežane Radojičić (18. maj), kao i autorsko veče “Sve naše boje crvene” Branislava Radulovića (25. maj).

Multimedijalnim projektom “Sloboda iznad svega” biće obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope koji se organizuje u saradnji sa Savezom udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore (9.maj).

Filmski program narednog mjeseca biće u znaku revije „Sloboda, nezavisnost - nezavisnost, sloboda“ koju KIC organizuje povodom obilježavanja 10 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore. U okviru revije biće prikazani filmovi: 16. maj - “Hrabro srce” (1995), 17.maj - “Majkl Kolins” (1996) i 18.maj - “Patriota” (2000).

“Svi ovi filmovi govore o sticanju nezavisnosti u drugim državama. No tu se ne završava filmski program, pa ćemo 4. maja prikazati dokumentarni film “U trag zaboravu” u okviru dana koji su posvećeni Vitomiru Nikoliću, a 20. maja na programu je dokumentarac “Nesalomivi”, autora Bola Boškovića”, otkrio je Miodrag Popović, urednik filmskog programa.

Kako se za KIC-ov filmski segment, koji je besplatan, često traži mjesto više, sala DODEST je odavno premala za sve posjetioce. U KIC-u mjesecima razmišljaju kako da riješe ovaj “problem”.

“Teško je uklopiti 30 do 40 programa mjesečno jer imamo samo dvije sale. Već sam se nekoliko puta javno izvinio svima koji dođu i ne nađu mjesto, jer sala DODEST ima svega 100 stolica, ali ćemo se potruditi da to ispravimo. Palo nam je na pamet da pored one u 20 časova, uvedemo i projekciju u 22 sata, a takođe smo odradili anketu, pa ćemo na osnovu onoga što bi publika željela, da napravimo reviju filmova koje smo već prikazivali. U tim anketama Tarantino prednjači, pa će u narednoj reviji filmova biti neko njegovo ostvarenje” obećao je Popović.

On i Burzan su se složili da premještanje projekcija u veliku salu KIC-a ne bi imalo takvu čar kao kad se održavaju u DODEST-u.

“Publika voli upravo tu salu, a iako je njen kapacitet manji, osjeća se dobar duh” poručila je Burzan.

Ona je objasnila da su svi programi KIC-a jednako interesantni publici, pa je sala, bilo da je u pitanju velika ili DODEST, skoro uvijek ispunjena do posljednjeg mjesta.

Bonus video: