Elektroprivreda sjutra brani trofej protiv Budućnosti

0 komentar(a)
Nikola Đukić, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Nikola Đukić, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Ažurirano: 23.04.2016. 18:21h

U finalu Kupa Crne Gore u šahu sjutra od 14,30 sati u SC "Nikšić" igraće Elektroprivreda i Budućnost, epilog je današnjih uzbudljivih polufinalnih partija.

Branilac trofeja, Elektroprivreda je je tek nakon dodatnih kriterijuma bila bolja un gradskom derbiju od Mladosti, najprijatnijeg iznenađenja turnira, koji je igralo 15 klubova.

Budućnost je otpor tivatske Mimoze slomila tek u doigravanju od 15 minuta, kada su Nikola Đukić i Blažo Kalezić odveli "plave" u borbu za prelazni pehar. Budućnost i Moimoza su predviđene partije završili sa sva četiri remija.

Istovremeno kad i finalni meč, Mladost i Mimoza igreće meč za treće mjesto.

A odavno neko polufinale Kupa Crne Gore u šahu nije bilo uzbudljivo kao današnja, pred velikim brojem gledalaca u Sportskom centru u Nikšiću. Poslije neizvjesnih borbi, oba meča su završena neriješeno.

Mladost je opet pokazala da je najprijatnije iznenađenje takmičenja. Protiv izuzetno jake Elektroprivrede, koju je predvodio legendarni Branko Damljanović pružila je žestok otpor i stigla do neriješenog rezultata ali su zbog dodatnih pravila branioci pehara otišli u finale.

Božidar Kisić je donio vođstvo pobjedom protiv internacionalnog majstora Marka Krivokapića koji je previdio mat u boljoj poziciji. Izjednačio je Jovan Milović pobjedom protiv Aleksandra Tomića u izuzetno oštroj partiji. Na prve dvije table viđena su dva remija. Srđa Benderać je ponovio dobru igru iz prethodnog kola i remizirao protiv Damljanovića, dok je Luka Drašković dugo pokušavao da slomi otpor Miloša Vlatkovića koji se precizno branio.

U drugom derbiju viđena su sva četiri remija ali tek nakon velike borbe. Niko nije ostvario neku osjetniju prednost i po prvi put u polufinalnim borbama pristupilo se doigravanju. Naime, prema pravilniku takmičenja u slučaju neriješenog ishoda sa sva četiri remija igra se novi meč po tempu od 15 minuta po igraču. U pravom “cugeraškom” duelu koji je privukao pažnju ogromnog broja gledaoca spretniji su bili prvaci države i pobjedama Đukića i Kalezića plasirali se u finale.

Bonus video: