Musiću potvrđena oslobađajuća presuda

Na tu presudu uslijedila je žalba odbrane, nakon čega je Vrhovni sud početkom novembra 2015. godine, ukinuo i vratio predmet Apelacionom sudu na ponovno suđenje
319 pregleda 3 komentar(a)
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
suđenje, sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.04.2016. 15:47h

Apelacioni sud potvrdio je oslobađajuću presudu Rožajcima Suvadu Musiću zvanom Batko i Fikretu Daciću Fikro, koji su bili optuženi za šverc droge.

Prvostepenu presudu izreklo je vijeće sutkinje Vesne Pean, u oktobru 2014.

Prije nešto manje od godinu, Apelacioni sud je u istom predmetu donio osuđujuću presudu - tada su preinačili oslobađajuću presudu i Dacića osudili na jedinstvenu kaznu zatvora od šest godina i četiri mjeseca, dok je Musić “dobio” tri godine zatvora.

Na tu presudu uslijedila je žalba odbrane, nakon čega je Vrhovni sud početkom novembra 2015. godine, ukinuo i vratio predmet Apelacionom sudu na ponovno suđenje.

Prvom presudom iz oktobra 2010. krivično vijeće sutkinje Valentine Pavličić tada je Sadudin I. Bećiragić osuđen na šest godina zatvora, a Fikret M. Dacić na pet i po godina zatvora zbog šverca 1,5 kilograma kokaina. Istom presudom, Suvad S. Musić i Sadudin Bećiragić, oslobođeni su optužbe u nedostatku dokaza, da su u dva navrata švercovali heroin sa Kosova preko Crne Gore u Srbiju.

Nakon što je Apelacioni sud ukinuo tu odluku, trećom presudom koju je izreklo krivično vijeće sudije Branke Bošković, Musić je usljed nedostatka dokaza oslobođen optužbe, dok su Bećiragić i Dacić osuđeni na po tri i po godine zatvora zbog šverca droge.

I tu presudu ukinuo je Apelacioni sud, pa je u petom sudskom procesu koju je izreklo vijeće Pean, Musić i Dacić su oslobođeni.

Apelacioni sud je šesti put preinačio i osudio ih, da bi Vrhovni sud donio sedmu odluku i ukinuo osuđujuću presudu Apelacionog suda i predmet vratio na ponovno suđenje. Konačno je osmom odlukom, odnosno presudom Apelacionog suda stavljena tačka na ovaj proces kojom su Musić i Dacić pravosnažno oslobođeni.

Bonus video: