Šire policijski tim, istražitelji izabrani

Iz tužilaštva rečeno da je u toku usvajanje sistematizacije, kojom će se uvećati broj radnih mjesta u Policijskom odjeljenju
56 pregleda 11 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.04.2016. 18:24h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković izabrao je istražitelje koji će ispitivati krivična djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva i listu dostavio državnim institucijama.

Još, međutim, nije formirano Policijsko odjeljenje koje bi trebalo da pomaže Specijalnom tužilaštvu u gonjenju kriminalaca, jer najavljuju povećanje broja radnih mjesta u tom sektoru.

“Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, na predlog glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, sačinio je listu istražitelja za 2016. godinu koju čine službenici Poreske uprave, Uprave carina, Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i Uprave za inspekcijske poslove. Godišnja lista istražitelja, u skladu sa Zakonom o Specijalnom državnom tužilaštvu, dostavljena je starješinama navedenih organa uprave, kao i glavnom specijalnom tužiocu”, saopšteno je “Vijestima” iz Stankovićevog kabineta.

Prema Zakonu o Specijalnom državnom tužilaštvu, za istraživanje krivičnih djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, glavni specijalni tužilac može povjeriti preduzimanje određenih radnji državnim službenicima zaposlenim u organima uprave nadležnim za poslove poreza, poslove carina, poslove sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i inspekcijske poslove.

Istražitelji, piše u Zakonu, preduzimaju radnje po nalogu i uputstvima specijalnog tužioca, u skladu sa pravilima svoje struke, kao i sa Zakonikom o krivičnom postupku.

Objašnjava se da to čine u roku koji odredi specijalni tužilac, ali i da o preduzetim radnjama ne mogu obavijestiti neposrednog starješinu.

“Ukoliko ne postupi po nalogu specijalnog tužioca, on o tome obavještava njegovog neposrednog starješinu i istražitelj će disciplinski odgovarati zbog teže povrede službene dužnosti”, navodi se u Zakonu.

Specijalni policijski tim još nije kompletiran, iako je zakon kojim je to predviđeno usvojen još februara 2015. godine.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva “Vijestima” je saopšteno da je u toku usvajanje nove sistematizacije, kojom će se uvećati broj radnih mjesta u Specijalnom policijskom odjeljenju.

“Istovremeno se vrši i odabir policijskih službenika za već planirana mjesta u ovom odjeljenju. U procesu odabira službenika, učestvuje rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja”, navodi se u odgovoru SDT-a.

Iz SDT nijesu odgovorili da li ima otpora iz Uprave policije prilikom izbora službenika za to odjeljenje, kao što je to bio slučaj sa izborom šefa tog timaDragana Radonjića.

Radonjić je za šefa Policijskog odjeljenja izabran krajem februara.

Nakon višemjesečnog odbijanja, direktor Uprave policije Slavko Stojanović pristao je da Radonjića predloži za rukovodioca tog odjeljenja, a nakon sastanka sa potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem i glavnim specijalnim tužiocem Milovojem Katnićem.

Bonus video: