Slavica Jovanović: Iza Duškovog ubistva stoji država

"U toku je postupak po mojoj krivičnoj prijavi protiv istih, na čijoj ću odgovornosti insistirati i učiniti sve da ne dozvolim da svirepo ubistvo Duška Jovanovića prekrije veo zaborava. Od učinjenog zločina veći je zločin njegovo zataškavanje"
346 pregleda 19 komentar(a)
Slavica Jovanović, Foto: Boris Pejović
Slavica Jovanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.04.2016. 09:40h

"Kao što sam rekla nebrojeno puta dosad, Damir Mandić je posljednja karika u lancu izvršenja ovog teškog zločina", kazala je za "Dan" Slavica Jovanović, supruga Duška Jovanovića povodom odluke Apelacionog suda da potvrdi presudu Višeg suda u Podgorici kojom je Damir Mandić osuđen na 19 godina zatvora za saizvršilaštvo u ubistu Jovanovića.

"Ova presuda je ponižavajuća kao, uostalom, i sve što je učinjeno u postupku navodnog rasvjetljavanja ubistva. Donesena je poslije 12 godina, a da ne znamo nalogodavca niti ostale izvršioce. Naglašavam, iza ovog zločina stoji država i lica koja su u ime ove države učinila sve da pokriju nalogodavce. U toku je postupak po mojoj krivičnoj prijavi protiv istih, na čijoj ću odgovornosti insistirati i učiniti sve da ne dozvolim da svirepo ubistvo Duška Jovanovića prekrije veo zaborava. Od učinjenog zločina veći je zločin njegovo zataškavanje", kazala je Slavica Jovanović.

Vijeće sutkinje Moštrokol osudilo je Mandića na jedinstvenu kaznu od 19 godina zatvora zbog saizvršilaštva u ubistvu Jovanovića, pokušaja ubistva njegovog tjelohranitelja Milorada Mirovića i otmice Miodraga Nikolića. Presuda za otmicu već je pravosnažna od decembra 2006.

U prvostepenoj presudi piše da je Mandić 27. maja 2004. godine, kao saizvršilac ubio Duška Jovanovića dok se stradali nalazio u vozilu “pežo”. Piše da je 6. februara te godine sa Mandićeve kartice mobilnog telefona naručen “golf 3”, koji je odveden da se stakla zatamne.

"Mandić je zajedno sa NN licima u 'golf' stavio dvije automatske puške, a zatim se 27. maja parkirali u blizini redakcije 'Dana' čekajući nailazak Jovanovića. Potom su mu prišli i dok je vozilo bilo u pokretu, ispalili iz automatske puške više hitaca koji su ga pogodili. Zatim su iz iste puške pucali u pravcu Mirovića, ali su ga promašili”, piše u presudi.

Bonus video: