Stigla i “Posljednja Rembrantova slika”

“Može li se starom majstoru ponovo udahnuti život putem stvaranja nove slike?”, pitanje je koje postavlja grupa autora u video snimku u kojem je predstavljen projekat “The Next Rembrandt”
67 pregleda 0 komentar(a)
Rembrant, Foto: Independent.co.uk
Rembrant, Foto: Independent.co.uk
Ažurirano: 07.04.2016. 07:25h

Čuveni slikar Rembrant Harmenson van Rajn možda je umro 1669. godine, ali zahvaljujući današnjim umjetnicima ‘i dalje stvara nove slike’.

U to bi barem željela da nas ubijedi grupa umjetnika koja je pomoću posebnog softvera stvorila “posljednju Rembrantovu sliku”.

“Može li se starom majstoru ponovo udahnuti život putem stvaranja nove slike?”, pitanje je koje postavlja grupa autora u video snimku u kojem je predstavljen projekat “The Next Rembrandt”.

Cilj projekta bio je da algoritam analizom cjelokupne Rembrantove umjetničke produkcije stvori “novu sliku’” koja će se razlikovati od svih prethodnih umjetnikovih silka, ali i dalje u osnovi biti njegovo sopstveno djelo, piše “Indipendent”.

Tokom perioda od 18 mjeseci, tim istoričara umjetnosti, inženjera i programera stvorio je djelo štampano u 3D tehnici, zasnovano na 168.263 fragmenata Rembrantovih slika, koje se sastoji od od 148 miliona piksela.

“Ova ideja dočekana je sa mnogo nevjerice i skepticizma. Takođe, doći na ideju je jedna stvar, a sprovesti je u djelo je nešto sasvim drugo”, izjavio je kreativni direktor Bas Korsten za “Gardijan”.

Bonus video: