Katnić naložio DNK vještačenje dokaza

Tužilaštvo će na osnovu nalaza vještačenja pokušati da utvrdi ko je u rukama držao dokaze izuzete od Mujovića
139 pregleda 19 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.04.2016. 05:34h

Specijalni tužilac Milivoje Katnić naložio je Forenzičkom centru da izuzmu sve DNK tragove sa pisama i dokumenata, koji su najprije ukradeni iz policije, a onda nakon 40 dana pronađeni u jednom službenom vozilu te institucije.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, tužilaštvo na taj način pokušava da utvrdi ko je u rukama držao dokaze, izuzete tokom pretresa objekata uhapšenog Veselina Mujovića.

Nakon što je tužilaštvo otvorilo istragu, dokazi koji su ukradeni iz policije na još neobjašnjen način pronađeni su u vozilu za uviđaje Centra bezbjednosti Podgorica.

Među njima, rečeno je “Vijestima”, pronađen je i jedan papir koji nije ni bio zaveden kao izuzet prilikom pretresa.

Ta pisma i dokumente policija je uzela 19. februara kada je pretresala kuću uhapšenog Veselina Mujovića u istrazi u kojoj je osumnjičen da je na prevaru uzeo blizu 900.000 eura od političara Svetozara Marovića, govoreći mu da će mu olakšati status u istragama o milionskim malverzacijama u Budvi.

Specijalno tužilaštvo je o tome otvorilo istragu u okviru koje su do sada uhapšeni v.d. šefa Odsjeka za sprečavanje organizovanog kriminala i korupcije Dalibor Medojević i inspektor tog Odsjeka Nikola Terzić.

Njih dvojica su osumnjičeni da su počinili krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Medojevića i Terzića sudija za istragu Višeg suda Miroslav Bašović pustio je da se brane sa slobode, iako je potvrdio osnov sumnje da su počinili krivična djela za koje ih Specijalno tužilaštvo tereti.

Među ukradenim pismima su i ona koja je Mujović pisao premijeru Milu Đukanoviću, ali i još nekim ljudima iz političkog i javnog života.

Specijalni tužilac Lidija Vukčević saslušala je sve pripadnike Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala, koji su bili u dodiru sa nestalim dokazima.

Medojević je pred specijalnim tužiocem kazao da mu je kesu za dokazima iz Sektora za suzbijanje privrednog kriminaliteta, po njegovom nalogu, donio njegov podređeni Terzić.

Svi saslušani policajci saopštili su da kese sa dokazima nijesu bile zapečaćene.

Policajci iz Sektora za suzbijanje privrednog kriminaliteta tvrde da su dokaze navodno držali zaključane do trenutka kada su ih predali Medojevićevom sektoru.

Medojević i Terzić rekli su tužiocu da nijesu vidjeli 13 Mujovićevih pisama...

Terzić je kod tužioca tvrdio da je izašao iz kancelarije nakon što je donio dokaze Medojeviću, a kada se vratio, njih dvojica su upoređivali pojedinačne dokaze sa spiskom oduzetih stvari koji je napravljen tokom pretresa, kako bi ih predali Specijalnom tužilaštvu.

Kada su vidjeli da pisama sa spiska nema, pozvali su šefa Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Dragana Radonjića i pitali ga gdje su. On im je rekao da su im sve dokaze predali.

Po nalogu specijalnog tužioca, Radonjić je u kući Mujovića snimio svaki predmet koji je policija uzela i uvrstila u dokaze. O nestanku dokaza obavijestio je Katnića, koji je naložio istragu.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je da tužilaštvo neće dozvoliti da opstrukcije u radu Tužilaštva prođu nekažnjeno, odakle god dolazile.

Bonus video: