Promovisana knjiga plemenitog crmičkog humora

Posjetioci festivala mogli su da vide i izložbu radova Dejana Baste “I pušači su ljudi”
87 pregleda 0 komentar(a)
Badanj, Virpazar, Foto: Radomir Petrić
Badanj, Virpazar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 02.04.2016. 14:33h

U okviru premijernog “Nj festivala freškog humora”, čije su mjesto radnje bili virski trgovi, ulice, mostovi, na Virpazaru je promovisana knjige anegdota “Priče iz Badanja” autorke Sonje Živaljević, u izdanju kuće “Grigorije dijak”, nastale po kazivanju Nenada Petranovića Badanja, vlasnika poznate virske konobe “Badanj”.

“Knjiga je nastajala tri godine, trebalo je mnogo riblje čorbe, vina, kozjeg sira, maslina i krapa da se uobliči. Tokom pripreme ove knjige, kojoj je Badanj u neku ruku koautor, začela se ideja i da bude promovisana prvog aprila, izrastao je i ovaj festival”, rekla je autorka knjige Sonja Živaljević.

O knjizi je pred brojnom publikom na platou ispred Centra za posjetioce govorio i čuveni srpski književnik Svetislav Basara. On je istakao da je imao zadovoljstvo da najveći dio priča iz knjige čuje iz prve ruke, “uživo, od Badanja”, sa kojim ga je, kazao je u šali, “spojila kafana”.

“Često i rado boravim ovdje, u Crmnici, volim ove ljude i njihov humor na svoj račun. Ova knjiga se mora pročitati jer ova vrsta humora nestaje, skoro da je nema više ni u Srbiji, nema ni prizemnog, a kamoli ovakvog plemenitog humora”, rekao je Basara.

Posjetioci festivala mogli su da vide i izložbu radova Dejana Baste “I pušači su ljudi”.

Prije promocije knjige “Priče iz badanja” održana je predstava “Baš Čelik” u režiji učenika Osnovne škole “Jovan Tomašević” iz Virpazara, mađioničarska prestava Lazara Dragojevića, pozorišnja predstava za malo starije u izvođenju glumice Maje Šarenac: “Kako postati žena kojoj se sve prašta”, po tekstu Mirjane Ojdanić.

Publici na Nj-festu svoje karikature predstavio je Darko Drljević.

Bonus video: