Kritično ako se ukrcalo više od 22 osobe

U brodolomu je nastradalo 35 osoba, od kojih je 13 identifikovano, a ostali nisu pronađeni
92 pregleda 5 komentar(a)
vIŠI SUD, Foto: Boris Pejović
vIŠI SUD, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.03.2016. 06:28h

Ako je u čamcu Mis Pat bilo više od 22 osobe - pri „stanju mora 3“, svakog trenutka je moglo doći do njegovog potonuća.

To, između ostalog, piše u nalazu vještaka pomorsko-saobraćajne struke Aleksandra Božovića, koji je dostavio podgoričkom Višem sudu u predmetu brodoloma 1999. godine, kada je stradalo 35 osoba.

Božović je konstatovao da bi brod sa 22 osobe mogao podnijeti talas visine od 0,3 metra u stanju mora 3, sa talasima visine između 0,6 i jednog metra i brzinom vjetra od četiri metra u sekundi, bilo bi kritično, ali sve u zavisnosti od sposobnosti posade da upravlja čamcem.

“Svako prekoračenje ovog broja putnika može dovesti do naglog gubitka stabiliteta, usljed vremenskih prilika i preopterećenja čamca, što dovodi do naplavljivanja palube, unutrašnjosti trupa i na kraju do potonuća čamca. Ako je prevozio više od 22 osobe pri stanju mora 3, u svakom momentu je moglo doći do naplavljivanja unutrašnjeg prostora trupa čamca, a samim tim i potonuća, i iz tog razloga je nemoguće odrediti koliko je čamac proveo u plovidbi”, navodi se u nalazu Božovića.

On je ocijenio da su se morske struje kretale u smjeru uz crnogorsku obalu prema hrvatskim vodama: “Ali te struje nisu mogle tijela utopljenika dovesti na crnogorsku obalu”.

Pomorska nesreća se dogodila 16. avgusta 1999. godine, kada je potopljen Mis Pat. Čamac je bio registrovan za ribolov, ne za prevoz putnika i maksimalno je mogao da prevozi dva člana posade i četiri pomoćnika.

U brodolomu je nastradalo 35 osoba, od kojih je 13 identifikovano, a ostali nisu pronađeni.

Zbog potapanja broda okrivljeni su Agim J. Gaši, Ramadan R. Balja, Ismet Ć. Balja (u bjekstvu), Refik H. Hodžić (u bjekstvu), Joko P. Nikaljević i Saša Lj. Boreta.

U optužnici piše da su Agim Gaši, Ramadan Balja i Ismet Balja obećali raseljenim Romima sa Kosova prevoz do Italije uz novčanu naknadu.

Navodi se da su se dogovorili sa Nikaljevićem, Boretom i Hodžićem da obezbijede čamac kojim su krenuli u pravcu Italije...

Bonus video: