Rusi vrbovali i spremali teroriste?

“Službenici policije izuzeli su predmete koji mogu biti od značaja u pravcu utvrđivanja osnova sumnje za krivično djelo”...
159 komentar(a)
terorizam, antiteorirstička akcija, policija, Foto: Vlada.me
terorizam, antiteorirstička akcija, policija, Foto: Vlada.me
Ažurirano: 30.03.2016. 05:44h

Iz Specijalnog državnog tužilaštva juče su saopštili da predmeti izuzeti prilikom pretresa hotela “Perjanik”, mogu biti značajni u dokazivanju da su se neki od saslušanih stranih državljana bavili vrbovanjem i obučavanjem za vršenje terorističkih djela.

U Krivičnom zakoniku piše da će se od jedne do 10 godina zatvora kazniti onaj ko javno poziva ili na drugi način podstiče na terorizam.

Pripadnici Posebne jedinice policije iz danilovgradskog hotela u petak izveli su više od 50 stranih državljana, od čega najviše Rusa, saslušali ih u svojstvu građana i nakon toga pustili na slobodu.

Prema nezvaničnim informacijama, oni su navodno pripadnici sekti Aum šinrikjo koja je odgovorna za teroristički napad gasom u Japanu 1995. godine u kojima je ubijeno više od 20, a povrijeđeno oko hiljadu osoba.

“U predmetu Specijalnog državnog tužilaštva formiranom zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih djela (član 447b KZ), postupajući tužilac je podnio sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici zahtjev za donošenje naredbe za pretresanje objekta hotel 'Perjanik', u cilju pronalaska predmeta izvršenja krivičnog djela. Službenici Uprave policije izuzeli su određen broj predmeta, koji mogu biti od značaja za dalji postupak u pravcu utvrđivanja osnova sumnje za predmetno krivično djelo”, piše u jučerašnjem saopštenju iz Specijalnog tužilaštva.

Nekoliko Rusa koji su razgovarali sa novinarom “Vijesti” ranije, saopštili su da nemaju veze sa terorizmom i da su u Crnoj Gori turistički.

Iz Uprave policije, međutim, saopšteno je da većina od njih nema boravišnu dozvolu, zbog čega su morali da napuste zemlju.

“Možda je neko od nas htio ovdje da ostane da živi. Sada ne. Juče nakon hapšenja bili smo u našoj ambasadi da tražimo pomoć”, rekao je u subotu jedan od njih, koji se predstavio kao Vladimir.

Dan ranije ispred “Perjanika” odigravale su se scene nalik onima iz akcionih filmova.

“Policajci su opkolili hotel... Pravo opsadno stanje duge cijevi i barikade, a onda su upali u objekat”, kazao je očevidac događaja iz Danilovgrada.

Akcijom su rukovodili agenti Agencije za nacionalnu bezbjednost. Njih su partnerske službe iz inostranstva obavijestile da su članovi sekte Aum šinrikjo (Vrhovna istina sudnjeg dana) u Crnoj Gori.

Utvrđeno je da niko od njih nije učestvovao u napadu 1995. godine u Japanu.

Izvor “Vijesti” blizak istrazi kazao je da su policajci, kada su u petak upali u taj hotel, zatekli strance kako sa računara slušaju predavanje idejnog vođe Soka Asahare.

“Sve je izgledalo jezivo. Haos u kom su bili, okupljeni na podu prostorije, zvuk koji je dopirao iz računara, slike njihovog vođe”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: