Mladići iz BiH i CG dobili batine u Italiji: Policajci ih zamijenili sa provalnicima

"Ruka i lijeva strana lica su mi natečene. Bilo je i modrica na stomaku, ali su već prošle. Prebili su nas bez razloga i zato ćemo ih tužiti"
301 pregleda 25 komentar(a)
Nikola Rodić, Foto: Privatna arhiva
Nikola Rodić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.03.2016. 09:48h

Bosanski državljanin Nikola Rodić (28) i Marko Jovović (25), državljanin Crne Gore, tužiće državu Italiju jer su ih u nedjelju pretukli italijanski policajci, piše "Blic".

Italijanska policija ih je greškom pomiješala sa drugom dvojicom koje traže zbog više provala koje su se jesenas dogodile u Raveni.

"Ruka i lijeva strana lica su mi natečene. Bilo je i modrica na stomaku, ali su već prošle. Prebili su nas bez razloga i zato ćemo ih tužiti", ispričao je Rodić za "Blic".

Rodić tvrdi da je italijanska policija, nakon što je uvidjela da je napravila grešku, pokušala da im podmetne da su lopovi.

"Sve se desilo u nedjelju uveče, oko 23 sata. Vozili smo se po Vičenci. Bilo je kasno i krenuli smo da tražimo aparat za piće i stigli smo do naselja Duvil. Kada smo ušli u naselje, primijetili smo da nas jedan bijeli automobil prati kroz dvije ulice koje smo prošli. Istog trenutka smo se okrenuli i uputili nazad ka Vičenci. Taj vozač nije odustajao i mi smo ukucali u navigaciju "Zagreb", samo da izađemo na autoput jer smo se uplašili što nas prati. Nije blinkao za nama, samo nas je pratio. Kada smo došli na naplatnu rampu Vičenca-istok, tu nas je presrelo policijsko vozilo sa rotacijom i uperenim pištoljima u nas. Mi smo stali i podigli ruke. Taj što nas je pratio otvorio je moja, tj. suvozačeva vrata i počeo brutalno da me bije bez ijednog pitanja i riječi", kaže Nikola.

Rodić navodi da mu je čovjek, za kojeg su kasnije utvrdili da je inspektor, otkopčao kaiš, tj. sigurnosni pojas, i bacio ga na asfalt.

"Onda je počeo da me šutira. Nakon jedno 10 minuta, taj inspektor je prešao i na Marka Jovovića, koji je već davao dokumenta i pasoše uniformisanim policajcima koji su nas dočekali s pištoljima. Dvojica drugih policajaca su mu govorila da prestane da nas tuče, ali se on na to nije obazirao. Sve vrijeme je govorio "Serbo merda" (srpska g**na)".

Poslije 15 minuta, koliko ih je inspektor tukao, prebacili su ih u glavnu policijsku stanicu u Vičenci, gdje su ih poskidali gole. Isti policajac je nastavio da ih brutalno šutira.

Ujutru ih je istražni sudija pustio na slobodu jer nije bilo elemenata za hapšenje i zadržavanje.

Mladići su dobili advokata po službenoj dužnosti, ali će, kako su kazali, angažovati novog, jer će da tuže policiju za napad.

"Dobili smo svu medicinsku dokumentaciju o povredama. U međuvremenu, policajac u civilu koji nas je tukao, da bi opravdao batine, izmislio je priču da smo ukrali neki automobil. Dokazaćemo sve na sudu 15. aprila", rekao je Rodić.

Bonus video: