Pronađena slika slavnog Rembranta

Na platnu je prikazan ljekar I njegov asistent u trenutku dok pokušavaju osvijestiti pacijenta uz pomoć maramice natopljene amonijakom
144 pregleda 1 komentar(a)
Rembrandt, Foto: Screenshot (Facebook)
Rembrandt, Foto: Screenshot (Facebook)
Ažurirano: 17.03.2016. 13:07h

Platno velikog holandskog slikara Rembranta van Rijna za koje se vjerovalo da je izgubljeno, pronađeno je i biće izloženo na prestižnom međunarodnom sajmu umjetnosti i antikviteta TEFAF-u u Mastrihtu, saopštili su holandski mediji.

Ulje na platnu pod nazivom"Pacijent u nesvijesti ili čulo mirisa" Rembrant je naslikao sa 18 ili 19 godina, a pariška galerija Talabardon & Gautier kupila ga je 2015. na aukciju u Sjedinjenim Državama za milijon dolara. Prethodno je bilo u vlasništvu američkog kolekcionara iz Nju Jersija. Platno je dio serije od pet slika koje predstavljaju pet ljudskih čula.

Na platnu je prikazan ljekar I njegov asistent u trenutku dok pokušavaju osvijestiti pacijenta uz pomoć maramice natopljene amonijakom. Na slici se može uočiti potpis mladog Rembranta, odnosno skraćenica RHS, na latinskom "Rembrandt Harmenszoon fecit" ili "Ovo djelo je izradio Rembrandt Harmenszoon".

Još dvije slike iz serije - "Trojica muzičara ili čulo sluha" i"Operacija ili čulo dodira" u vlasništvu su njujorške galerije Lejden Kolekšn. "Prodavac naočara ili čulo vida", iz iste serije u vlasništvu je jednog holandskog muzeja, a holandska televizija je objavila da peta iz serije slika, "Čulo ukusa" nije nikad pronađena.

Rembrant van Rijn (1606. - 1669.) jedan je od najznačajnijih baroknih slikara. Neka od njegovih najpoznatijih djela su: "Noćna straža", "Jevrejska nevjesta", "Ana i Tobija", "Sat anatomije dr. Nicolaesa Tulpa", "Skidanje sa krsta" i 36 autoportreta.

Bonus video: