IZLOŽBA NADE MAROVIĆ-STANIĆ

Stilski jednostavna i prepoznatljiva djela

Bila je prva, i dugo vremena jedina, žena vajar u crnogorskoj umjetnosti
82 pregleda 0 komentar(a)
rad Nade Marović Stanić(novine)
rad Nade Marović Stanić(novine)
Ažurirano: 16.03.2016. 11:34h

Izložba “Memento” posvećena Nadi Marović-Stanić (1931-2012), kojom će početi ovogodišnja sezona JU “Muzeji i galerije Podgorice”, biće otvorena sjutra veče u Modernoj galeriji u 19 sati.

Nada Stanić-Marović (1931) završila je Umjetničku školu u Herceg Novom 1957. godine u kojoj je jedno vrijeme radila kao nastavnik-asistent. Bila je prva, i dugo vremena jedina, žena vajar u crnogorskoj umjetnosti. Izlagala je samostalno u palati “Sponza” u Dubrovniku, 1962, “Pomirbenoj dvorani” na Gospi od Škrpjela, 1997, Dvorani “Park” u Herceg Novom, 1998. godine.

Dobitnica je nagrade Cetinjskog salona jugoslovenske likovne umjetnosti “13. novembar”, Cetinje, 1969, nagrade Hercegnovskog zimskog salona, Herceg Novi, 1976. i 1983. godine.

“Nadine skulpture nijesu rađene meko i sentimentalno čak i kad motiv tome vodi - prikaz ljubavi, likovi žena i djece. Ona zadržava čvrstinu u mjeri u kojoj to traži materijal i uspijeva da sačuva jedinstven stilski izraz i kad obrađuje tvrdi kamen, ili gips kao predložak na rad u kamenu ili jedan specifični laki kamen pješčanik (negdje ga zovu i siga) i koji traži izgrađen pristup da bi se u njemu postiglo ono što umjetnik želi”, zapisala je istoričarka umjetnosti Olga Perović.