Životnost i pokretljivost: Pikasovo poigravanje skulpturom

“Pikaso se poigrava reproduktivnim karakterom skulpture prekrajajući svoja djela i ponovo ih stvarajući, čineći od njih cjelinu iako je svako za sebe jedinstveno”, kaže Sesil Godfroa, jedan od autora izložbe
64 pregleda 0 komentar(a)
Pikaso, skulptura (Novine)
Pikaso, skulptura (Novine)
Ažurirano: 10.03.2016. 10:29h

Velika izložba skulptura slavnog španskog umjetnika Pabla Pikasa, pod nazivom “Pikasova skulptura”', koja svjedoči o izuzetnoj životnosti i pokretljivosti njegovog djela, otvorena je juče u Muzeju Pikaso u Parizu.

Izložba će trajati do 28. avgusta i na njoj će biti prikazano 240 eksponata, od kojih neki potiču iz najvećih svjetskih muzeja, kao što su Muzej moderne umjetnosti u Njujorku, Umjetnički institut u Čikagu, Galerija moderne umjetnosti u Londonu i Muzej kraljice Sofije u Madridu.

“Pikaso se poigrava reproduktivnim karakterom skulpture prekrajajući svoja djela i ponovo ih stvarajući, čineći od njih cjelinu iako je svako za sebe jedinstveno”, kaže Sesil Godfroa, jedan od autora izložbe.

U nešto drugačijoj formi, ova postavka biće izložena i u Palati lijepih umetnosti u Briselu (BOZAR), od 26. oktobra do 5. marta 2017. Belgijska verzija sadržaće skulpture sa etno motivima iz Pikasove lične kolekcije i jednu zbirku skulptura od keramike.

Koncept izložbe oživljava atmosferu iz Pikasovog ateljea i svjedoči o umjetnikovoj zadivljujućoj sposobnosti da od svih vrsta materijala stvori umjetničko djelo.

Bonus video: