Novinar "Vijesti" oslobođen optužbe: Nije utvrđeno ko je poslao tekst

”Optužbom se krše elementarna prava, ne samo mog branjenika i prava na rad, nego i pravo javnosti da zna”, kazala je advokatica Edita Mehović
76 pregleda 1 komentar(a)
Komnen Radević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Komnen Radević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.03.2016. 07:01h

Novinar “Vijesti” Komnen Radević oslobođen je optužbi za povredu tajnosti postupka.

On se teretio da je u julu 2014. godine, na portalu "Vijesti" objavio presudu tada maloljetnom Iliji Mandiću, napisavši njegove inicijale i da je u pitanju sin političara Demokratskog fronta.

To je prvostepena odluka sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Larise Mijušković Stamatović.

Obrazlažući presudu, sutkinja je rekla da nije dokazano da je novinar portalu “Vijesti” poslao tekst.

Konstatovala je da je provedenim dokazima to ostalo na nivou pretpostavke, na osnovu čega se ne može donijeti osuđujuća presuda.

“Sudija sudi prema onome što tužilac tuži”, rekla je sutkinja.

Radević je u toku postupka isticao da je tekst poslao novinama, a ne portalu i da su svi mediji u Crnoj Gori već objavili da je sin Andrije Mandića maloljetnik kome se sudilo u postupku pred Višim sudom.

On je rekao da je i stariji Mandić javno otkrio da je u pitanju njegov sin, kako bi prekinuo medijske spekulacije.

I urednik portala “Vijesti” Srdan Kosović je na sudu kazao da je presuda najprije objavljena u novinama, pa tek na portalu.

“U ovom slučaju istovjetna informacija objavljena je prvo u novini, pa na portalu. Novinar ne može sam da objavi tekst, on mora biti pregledan od nadređenih”, rekao je tada Kosović.

Sutkinja je u postupku odbila predloge odbrane da se u dokaze uvrste na desetine tekstova i priloga drugih medija u kojima se, prije objavljivanja spornog teksta, pominje da je u pitanju Mandićev sin...

Sutkinja je rekla da bi to eventualno mogli biti dokazi u nekom drugom postupku.

Tužilac Nikola Boričić tražio je da se novinar proglasi krivim, jer je bez odobrenja suda objavio podatke na osnovu kojih se može zaključiti o kom se maloljetniku radi, kao i odluku u tom postupku, što je, kako kaže, protivno odredbama Krivičnog zakonika.

Advokatica Edita Mehović je ocijenila da novinar mora biti oslobođen i da se takvom optužbom krše osnovna prava zagarantovana Ustavom.

“Elementarna povreda prava, ne samo mog branjenika i prava na rad, nego i pravo javnosti da zna ili da ima mogućnost da bude obaviještena i to objavljivanjem činjenica koje su prethodno već objavljene”, istakla je advokatica.

Bonus video: