Stihovi pamćenja i dugog trajanja

Joličić je objavio 25 knjiga pjesama za djecu i odrasle, preko 30 pjesama je komponovano, autor je jedne od najslušanijih emisija Radio Bara “Selu u pohode”
248 pregleda 0 komentar(a)
Rajko Joličić, Foto: Svetlana Mandić
Rajko Joličić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.02.2016. 20:21h

Pjesnik, aforističar, novinar, glumac, radio voditelj, sportista, humanista, i još mnogo toga, a sve u jednom čovjeku - Rajku Joličiću. U organizaciji JU “Zahumlje” i Književnog kluba “Poenta poetika” u sklopu Programa podrške razvoju kulture, u Nikšiću je promovisana Joličićeva zborka pjesama “Molitva nad Baklanom”.

Čedo Lješević, novinar i publicista kazao je da je Joličić pjesnik koji je stvaralaštvo poklonio rodnoj Crmnici, ali i ostalim krajevima Crne Gore, poeta čija je nadarenost opjevala Crnu Goru za ova i buduća pokoljenja. Joličić nije, kako je kazao Lješević, pjesnik prošlosti, već stvaralac koji je prošlost ugradio u budućnost.

Joličić je objavio 25 knjiga pjesama za djecu i odrasle, preko 30 pjesama je komponovano, autor je jedne od najslušanijih emisija Radio Bara “Selu u pohode”, predstava u kojoj glumi jednog od dvojice barskih gusara je najizvođenija predstava u istoriji grada pod Rumijom. Joličić je, smatra Lješević, zaslužio bolji umjetnički i kulturni tretman.

“Ti njegovi stihovi postali su svakoprilična himna Crne Gore, sestra državnoj himni i njen treći prateći vokal, koji su postali pjesničko-medijski izraz naročite prepoznatljivosti, pripadnosti, stihovi pamćenja i dugog trajanja.

Rajko Joličić je pjesnik čija je poetika više od svake protežirane i nagradama vrednovane savremene poezije koje nema ni u udžbeniku ni u narodu”, kazao je Lješević.

Lješević se nikšićkoj publici predstavio na način kako to najbolje radi - stihovima, a njegovu poeziju govorile su i Ivana Trutić i Tijana Vujović.

Bonus video: