Policija u vozilu Nikšićanina pronašla 1,1 kg heroina i 60 kg skanka

"Vrijednost 1,1 kg heroina na uličnom narko tržištu, nakon miješanja i sječenja, je oko 75.000 eura, dok vrijednost 60 kg skanka iznosi oko 300.000 eura", saopšteno je iz Uprave policije
833 pregleda 0 komentar(a)
zapljena droge, Foto: Uprava policije
zapljena droge, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 27.02.2016. 17:55h

Policija je u Podgorici zaplijenila 1,1 kilogram heroina i 60 kilograma skanka u podgoričkom naselju Zabjelo.

Droga je pronađena u vozilu "Toyota Rav 4" kojim je, kako prenosi TV Vijesti, upravljao Predrag Dukić (37) iz Nikšića.

"Službenici Odsjeka za borbu protiv droge su 26. februara 2016. godine oko 19.20 časova, postupajući shodno operativnim saznanjima, u ulici Vojislavljevića u naselju Zabjelo kontrolisali vozilo "Toyota Rav 4", nikšićkih registarskih oznaka, kojim je upravljao P.D. (37) iz Nikšića. Pregledom vozila je pronađeno pakovanje sa oko 1,1 kg heroina i tri džaka sa oko 60 kilograma marihuane tipa skank. Vrijednost 1,1 kg heroina na uličnom narko tržištu, nakon miješanja i sječenja, je oko 75.000 eura, dok vrijednost 60 kg skanka iznosi oko 300.000 eura", saopšteno je iz Uprave policije.

Dukić je uhapšen, a o događaju je obaviješten džavni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Dukić će, uz krivičnu prijavu, biti priveden tužiocu, zbog sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Heroin i skank će biti upućeni Forenzičkom centru radi vještačenja.

Službenici carine i policije zaplijenili su 25. februara oko 28 kilograma heroina na graničnom prelazu Debeli brijeg. Uhapšeni su državljani Albanije Emilian Arifi (36) i Andi Metani (29) koji su, kako se sumnja, heroin pokušali da prošvercuju preko granice sa Hrvatskom. Vrijednost zaplijenjenog heroina, nakon miješanja sa drugim supstancama i prepakivanja, na uličnom narko tržistu iznosi preko dva miliona eura.

Iz Uprave policije je istaknuto da je na teritoriji Crne Gore u 2015. godini zaplijenjeno ukupno 237,42 kg opojnih droga.

"Od ove količine, najviše je zaplijenjeno marihuane i skanka (197,46 kg), kokaina (33,92 kg) i heroina (4,63 kg), dok zapremina ukupno zaplijenjenih sintetičkih droga iznosi 1,3 kg. Službenici Odsjeka za borbu protiv droge su prošle godine podnijeli 115 krivičnih prijava kojima je nadležnim tužiocima procesuirano 196 lica, zbog osnova sumnje da su počinila 184 krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. Podnijeto je i 175 prekršajnih prijava iz ove oblasti, što je 14.4% vise nego u 2014. godini. Na međunarodnom nivou tokom 2015. godine crnogorska policija je sa policijama i bezbjednosnim službama drugih država relizovala četiri značajna predmeta – Skiper, Mak /Hant, Kocka / Vinetu i Virus, dok je na nacionalnom niovu realizovan predmet Čistač. U predmetu Kocka / Vinetu, kojim je koordinirala policija Španije, zaplijenjeno je oko 3,5 tona kokaina (što predstavlja rekordnu zaplenu kokaina u Evropi posljednjih godina) i 9,4 miliona eura, a na teritoriji više država lišeno slobode 69 lica, među kojima i dva crnogorska državljanina", saopšteno je iz Uprave policije.

Dodaje se da su najznačajniju zapljenu kokaina prošle godine realizovali službenici Uprave carina, u saradnji sa policijskim službenicima u u decembru prošle godine, u Luci Bar, kada je u kontejnerima sa kafom koji su dopremljeni iz Brazila, otkriveno oko 33 kilograma kokaina visokog procenta čistoće. Kriminalistička obrada u ovom predmetu je u toku.

Bonus video: