Zašto dokazi nijesu bili zapečaćeni?

Saslušani su svi policajci koji su bili u dodiru sa dokazima, uključujući i šefove sektora
230 pregleda 71 komentar(a)
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.02.2016. 06:30h

U Specijalnom tužilaštvu juče je saslušan vršilac dužnosti šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Dalibor Medojević, u istrazi o prošlonedjeljnoj krađi dokaza u zgradi policije, saznaju “Vijesti”.

On je, zasada, posljednji u nizu saslušanih policajaca koji su bili u dodiru sa dokazima koji su oduzeti tokom pretresa kuće Veselina Mujovića.

Mujović je uhapšen prošlog četvrtka zbog sumnje da je od Svetozara Marovića uzeo oko 800.000 eura da bi navodno dao mito tužiocima.

Mujović je pisao premijeru Milu Đukanoviću i drugim ljudima o svojim aktivnostima “u poslovima za državu”, a 13 takvih pisama je nestalo iz dokaza.

Medojević je pred specijalnim tužiocem potvrdio da mu je kesu za dokazima iz Sektora za suzbijanje privrednog kriminaliteta, po njegovom nalogu, donio njegov podređeni Nikola Terzić, rekli su “Vijestima” izvori bliski istrazi.

Svi saslušani policajci iz oba sektora saopštili su da kese sa dokazima koje su donijete u Medojevićev sektor, nijesu bile zapečaćene.

Policajci iz Sektora za suzbijanje privrednog kriminaliteta tvrde da su dokaze navodno držali zaključane do trenutka kada su ih predali Medojevićevom sektoru.

Medojević i Terzić rekli su tužiocu da nijesu vidjeli 13 Mujovićevih pisama, niti dva originalna dokumenta iz Uprave policije, kojih više nema među dokazima. Ni Medojević ni Terzić navodno nijesu bili na pretresu kuće Mujovića.

Terzić je kod tužioca tvrdio da je izašao iz kancelarije nakon što je donio dokaze Medojeviću, a kada se vratio, da su upoređivali pojedinačne dokaze sa spiskom oduzetih stvari koji je napravljen tokom pretresa, kako bi ih predali Specijalnom tužilaštvu.

Kada su vidjeli da pisama sa spiska nema, pozvali su šefa Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta Dragana Radonjića i pitali ga gdje su pisma. On im je rekao da su im sve dokaze predali. O nestanku pisama i dokumenata odmah je obaviješten specijalni tužilac koji je naložio istragu.

“Vijesti” nijesu mogle da saznaju kako su policajci pred specijalnim tužiocem objasnili zašto su vadili dokaze iz kesa i zašto ih nijesu zapečatili i uz spisak oduzetih stvari i zapisnik sa pretresa predali specijalnom tužiocu.

Po nalogu specijalnog tužioca, Radonjić je u kući Mujovića snimio svaki predmet koji je policija uzela i uvrstila u dokaze. Taj fotoelaborat može se koristiti u istrazi, ali nije dokaz koji sud može prihvatiti jer je na njima nemoguće napraviti vještačenja i slično. Radonjić, koji je takođe saslušan, prije nekoliko dana je imenovan za šefa Specijalnog policijskog tima.

Više izvora “Vijesti” bliskih istrazi kazalo je da je pisma mogao da ukrade samo neko kome je to naredio da uradi neko “mnogo jak”. Izvori “Vijesti” juče su ocijenili da je pisma ukrao neko ko je htio time da “sačuva” Đukanovića, ali da je tim potezom premijeru samo napravio ogromnu štetu, jer su ta pisma “gluposti”.

"Vijestima” još nijesu stigli odgovori od direktora Uprave policije Slavka Stojanovića na pitanja da li će zbog skandala u policiji tražiti smjenu načelnika kriminalističke policije Milovana Pavićevića i da li će on podnijeti ostavku.

Bonus video: