Mozak voli prirodno svjetlo

Ako mnogo vremena provodite za računarom, na svakih pola sata odmorite oči tako što ćete usmjeriti pogled na neki udaljeni predmet
90 pregleda 0 komentar(a)
mozak, Foto: Shutterstock.com
mozak, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.02.2016. 11:40h

Mentalnu snagu sivih ćelija ojačaće kvalitetan san, ali i prirodno osvjetljenje. Ovi uslovi blagotvorno djeluju na nervni sistem i pomažu mu da funkcioniše na najbolji način, odnosno smanjuju umor i olakšavaju simptome depresije.

Zato, ukoliko radite pod neonskim osvetljenjem, iskoristite pauzu za kratku šetnju po prirodnom svjetlu, prenose Novosti.

A ako mnogo vremena provodite za računarom, na svakih pola sata odmorite oči tako što ćete usmjeriti pogled na neki udaljeni predmet.

Ovakvo fokusiranje pogleda predstavlja najbolji način relaksacije za oči i mozak. Redovno vježbanje takođe je neophodno, jer se na taj način poboljšava protok krvi kroz mozak i razvoj hemijskih procesa, koji održavaju stanje budnosti.

Nasuprot tome, pušenje i alkohol treba izbjegavati jer negativno djeluju na funkcije mozga, kao i na opšte stanje organizma. Takođe, obavezno treba kontrolisati hronične bolesti dijabetes i hipertenziju, jer one nose najveći rizik za moždani udar.

Bonus video: