Kultna ostvarenja Miloša Formana

Reviju će otvoriti film “Let iznad kukavičjeg gnijezda”
109 pregleda 1 komentar(a)
Let iznad kukavičjeg gnijezda, Foto: Screenshot (YouTube)
Let iznad kukavičjeg gnijezda, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 12.02.2016. 07:34h

Ciklus filmova posvećen češkom glumcu, scenaristi i reditelju Milošu Formanu biće organizovan u okviru filmskog programa Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” od 15. do 18. februara, u sali DODEST-a od 20 sati.

Američka filmska drama “Let iznad kukavičjeg gnijezda” (1975) otvoriće reviju u ponedjeljak, 15.februara, u kojoj se Džek Nikolson, Luiz Flečer i Majkl Beriman pojavljuju u glavnim ulogama.

Narednog dana, 16. februara, biće prikazan film “Čovjek na Mjesecu“ (1999), 17. februar “Valmont” (1989) i 18. februara “Narod protiv Larija Flinta” (1996).

Proslavljeni reditelj Miloš Forman je jedan od najznačajnijih predstavnika novog talasa u češkoj kinematografiji. Zavidan uspjeh postigao je 1975. filmskom adaptacijom romana Kena Kizija “Let iznad kukavičjeg gnijezda” koji je nagrađen sa pet “Oskara” od kojih je jedan bio i za režiju.

U njegove kasnije uspjehe spadaju filmovi “Amadeus”, koji je osvojio osam “Oskara” i “ Narod protiv Larija Flinta”, koji je bio predložen za “Oskara” za najbolju režiju, a osvojio je nagradu “Zlatni globus”.

Među najznačajnijim Formanovim ostvarenjima su i filmovi “Kosa” i “Svlačenje”, a 2006. godine režirao je i film “Gojini duhovi”.

Bonus video: