Mario Hodžić osvaja medalje tri godine zaredom

Zlatna medalja crnogorskog juniora Marija Hodžića svrstala je našu zemlju na 11. mjesto u poretku 48 zemalja učesnica 43. Evropskog prvenstvu u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore u kiparskom LImasolu
123 pregleda 1 komentar(a)
Karate savez, Foto: Boris Pejović
Karate savez, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.02.2016. 15:22h

Zlatna medalja crnogorskog juniora Marija Hodžića svrstala je našu zemlju na 11. mjesto u poretku 48 zemalja učesnica 43. Evropskog prvenstvu u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore u kiparskom LImasolu. Karatista podgoričkog Omladinca je tako izlazak iz juniora zaokružio jedinim naslovom koji mu je nedostajao - titula prvaka Evrope, nakon što je u Gvadalahari sovojio svjetsko zlato, a u Portugalu i Cirihu je bio bronzani na evropskim prvenstvima.

"Isplatio mi se ogroman rad, trud i zalaganje. Put do medalje uopšte za mene nije bio težak u poređenju sa pripremema za šampionat u Limasolu. Sparinzi sa svojim klupskim drugovima u Omladincu su bili žestoki i ova titule je njihova jednako kao i moja. Želim da se zahvalim klupskim kolegama, Savezu, i svima koji su me podržavali i vjerovali u mene. Najveće zasluge, ipak, pripadaju mom treneru Žarku Rakoviću koji je sve vrijeme bio uz mene. Sada prelazim u mlađe seniore, a to zahtijeva veći napor i zalaganje kako bih i ubuduće osvajao medalje za crnogorski karate i našu zemlju, kazao je Hodžić na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali čelnici KSCG, Dragan Šakotić, Vojin Dulović i Dragoljub Fatić, uz selektore Žarka Rakovića i Jugoslava Bukilića.

A svi oni naglasili su nevejrovatan podatak da je Hodžić do zlata došao bez izgubljenog poena, uprkos nastupu sa povredom stopala desne noge.

Hodžić je u LImasolu redom pobjeđivao Martinsa Gomesa Dioga iz Andore (3:0), Asima Ćemana iz Bosne i Hercegovine (3:0) i Slovaka Martina Hacka 7:0, a u borbi za zlatnu medalju u kategoriji do 68 kilograma i Mađara Martina Erdoša (2:0).

"Potencirao sam, u razgovorima sa Hodžićem, da ne ide na šampionat, jer sam ga gledao da pada na treninzima od bolova. Nije mogao da odradi nijedan jači sparing. Nijesam vjerovao da može napraviti nešto veliko, ali napravio je čudo i to govori o njegovom karakteru. Znam koliko mu je trebalo da prođe da bi došao do zlata bez izgubljenog boda. I ostali takmičari su dali sve od sebe, ali je bilo vidno da im je nedostajalo pravih sparing partnera i takmičenja tokom priprema. Uskraćeni smo u pogledu uslova i to je počelo da se osjeća. Budžet za karate je sve manji, bojim se da će to uticati na rezultat, posebno sada kada je karate na pragu Olimpijskih igara. Samo 35.000 eura u prošloj godini, dok recimo hrvatski karate raspolaže sa 700.000 eura, a i Srbija ulaže ogroman novac", kazao je Raković.

Crna Gora je na prethodnom EP u ovim uzrastima u Cirihu osvojila zlato i dvije bronze.

"Razlog tom padu su stalne revizije plana priprema, jer naš karate nema dovoljno novca za ispunjenje prvobitno zacrtanih programa. A to je prava šteta, jer uprkos maloj bazi mogli bismo da Crnoj Gori donosimo vrijedne medalje. U Hodžića, te bronzanog sa Svjetskog prvenstva Vladimira Mijača i druge supertalentovane karatiste treba uložiti. Ako pogledate statistiku, naši takmičrai se nadmeću protiv rivala koji tokom pripreme imaju šest do sedam nastupa više. Sadašnji budžet našeg karatea je ograničavajući faktor boljem rezultatu", objasnio je Bukilić.

Direktor reprezentacije Dragoljub Fatić, zahvalio se Hodžiću na rezultatu i što je njegovom zaslugom intonirana crnogorska himna u Limasolu.

"Rezultat je izvanredan, može samo da bude vodilja svim crnogorskim sportistama ne samo njegovog uzrasta. Ono što je uradio Hodžić, na koji način i sa kojim entuzijazmom i problemima, je za divljenje. Naročito kada se sagleda njegov kontinuitet osvajanja medalja sa najvećih takmičenja. I javno pitam nadležne u crnogorskom sportu, da li tri medalje iz Ciriha, po jedna iz Istanbula, Bakua i Džakarte", sa sve najvećih takmičenja u prošloj godini, vrijede samo 35.000 eura. Toliki je bio budžet našeg karatea za 2015.godinu. Ako neko želi da ugasi naš karate, sada kada je na pragu programa OI, neka javno kaže, kako bi i mi mogli adekvatno odgovoriti" naglasio je Fatić.

A na EP u Limasolu čak 28 zemalja nije uspjelo da osvoji medalju.

"U ime crnogorskog karatea čestitam i zahvaljujem se Hodžiću na sjajnom uspjehu. Ponosan sam na način na koji su svi naši takmičari, na borilištu i van njega, predstavljali Crnu Goru. U razgovorima sa predstavnicima Svjetske i Evropske karate federacije u Limasolu, svi očekuju da će karate biti na OI u Tokiju 2020. godine. Svi su ubijeđeni u to i u maju bi trebalo da bude ozvaničena takva odluka. I da, moram da se izvinim karatisti Vidu Kopitoviću što zbog nečijeg propusta nije nastupio u Limasolu. No, Upravni odbor KSCG u proširenom sastavu će tokom naredne sedmice iznijeti sve podatke i imenovati krivca ili krivce za nemila dešavanja na aerodromu u Tirani", obećao je Šakotić, predsjednik KSCG.

Kopitović se sa aerodroma u Tirani vratio u Crnu Goru, jer nije imao avionsku kartu.

"Nekolikom takmičara je oštećeno čudnim sudijskim odlukama, poput Luke Cvijovića i Vuka Popovića. Smatram da je problem što mi nismo imali sudija na takmičenju i što je naša delegacija bila malobrojnija. Za bolji rezultat je falilo i iskustva, jer je recimo naš ženski kata tim bio sjajan, ali i u prosjeku za par godina mlađi od konkurentskih. Ipak, uz pažnju crnogorskih sportskih institucija i sponzora, imali bismo potencijal za velike rezultate", smatra predsjednik Tehničkog komiteta, Dulović.

Bonus video: