Feraris: Kotorski inspektori su mi pripremili izjavu za tužioca

"U policiji su mi zaprijetili da moram da potpišem takvu izjavu u policiji, jer u suprotnom neću izaći živ iz Crne Gore", kazao ej okrivljeni u sudu
109 pregleda 17 komentar(a)
Gregori Majkl Feraris, Foto: Savo Prelević
Gregori Majkl Feraris, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.02.2016. 18:28h

Okrivljeni Gregori Majkl Feraris iz Južnoafričke Republike, danas je iznoseći odbranu u Višem sudu u Podgorici, kazao da su mu policijski inspektori u Kotoru, pripremili izjavu koju treba da ponovi pred višim državim tužiocem u Podgorici, da je sa okrivljenim Aleksandrom Marovićem, planirano ubistvo vlasnika restorana „Old fišermen“ u Budvi Gorana Đuričkovića, kao i četvoročlane porodice iz Kotora.

Feraris je pred vijećem kojim predsjedava sudija Suzana Mugoša, izjavio da nije tačno sve što je navedeno u optužnici.

„Nikada nisam upoznao šefa crnogrske mafije. Uopšte ne znam ko je šef crnogorske mafije“, izjavio je Feraris na pitanje advokata Borivoja Borovića.

„Ne osjećam se krivim. Ranije sam dao izjavu u policiji u Kotoru i pred višim državim tužiocem u Podgorici, ali one nisu tačne. U policiji su mi zaprijetili da moram da potpišem takvu izjavu u policiji, jer u suprotnom neću izaći živ iz Crne Gore. Izjavu u policiji dao sam bez prisustva tumača, jer je jedan od inspektora znao engleski jezik i bio sam primoran da potpišem izjavu. Drugi inspektor je zapisivao izjavu. Ta moja izjava nije bila istinita koju sam dao u policiji u Kotoru, jer to nije bvio pravi razlog mog dolaska u Crnu Goru. Policija me primorala da pomenem Aleksandra Markovića, da je organizator kriminalne organizacije i natjerao da dođem u Crnu Goru da izvršim ubistvo. Policija je samovoljno dodala u mojoj izjavi da sam ja vidio crnogorsku mafiju i osobu koju bi ja trebao da prepoznam. To je generalno govoreći o crnogorskoj mafiji. Ovo je potpuno apsurdno jer ja nikada nikoga nisam ubio, niti planirao, niti sam ikada bio svjedok postojanja crnogorske mafije. U toku mog ispitivanja u policiji u jednom trenutku su mi dali nešto da popijem i posle sam se osjećao anksiozno i imao vrtoglavicu. Potpuno je nelogično da je mene Aleksandar Marković govorio o nekavim ubistvima i da mi je davao novac za auta, motore i stanove. Potpuno je apsurdno da je Marković od mene tražio da ubijem vlasnika restorana „Old fišerman“. Nikada nisam vidio taj restoran niti sam fizički bio u njemu. Meni je policija pokazala gdje se nalazi restoran na gugl mapi. Aleksandar Marković nije znao da sam ja putovao u Ulcinj, Nikšić, Pljevlja i Podgoricu, gdje sam uspostavio svje kontakte“ ispričao je Feraris.

On je objasnio da se sa Markovićem upoznao u martu 2015. u Parizu, kada su pokušali da pristupe Legiji stranaca. Nisu uspjeli. On zbog problema iz prošlosti sa narkoticima, a Marković jer je završio njemačku vojnu školu. Dodao je da dok je bio u Parizu, imao je u sobi cimera Mark Džona, sa nadimkom sa Fejbuka „Midlist“, po čijem je tijelu imao tetovaže i po tiome ga zapamtio.

„Kada sam pomeno njegovo ime u policiji, ti inspektori su iskonstruisali suludu ideju, dovodeći ga u vezu sa nekim ubistvom. To je iskonstruisano da mi se optužio Marković. Žao mi je što sam napravio probleme Markoviću zbog ove priče, jer je on moj dobar prijatelj. Policija je iskoristila moje slabosti da mogu dobiti godinu zatvora i nakon toga da ću biti deportovan, ukoliko ispričam svju priču. U policijskoj stanici su me natjerali da nacrtam neke crteže za koje nisam znao šta znače. Nikakvo oružje nisam posjedovao, nisi sam ikoga trebao da ubijem, niti je Marković bio organizator svega toga. Smatrao sam da ću biti pušten nakon moje izjave, a da će Marković izaći iz ove situacije. Policija pretresom stana nije našla nikakvo oružje. Marković mi nije davao oruđje, niti dokumenta, niti me finansirao, a nije mi davao nikakva naređenja. Ova današnja izjava je tačna. Tražim da me sud pusti da se branim sa slobode, i da idem svojoj kući“, kazao je Feraris.

Objasnio je da mu je avionsku kartu dolaska u Beograd, platio Marković, ali da je u Crnu Goru došao sa svojim „kontakt osobom“ iz Beograda. Sa tom „kontakt osobom“ je vozom krenuo za Crnu Goru, a zatim vozilom do Pljevalja, i u ovom gradu je stupio u kontakt sa ljudima.

„Sa ljudima u Pljevljima me povezao prijatelj iz Holandije, dok sam bio u Londonu. Sa „kontakt osobom“ iz Beograda sam doputovao iz Pljevalja u Podgoricu, a zatim smo otišli svako svojim putem. Preko vibera sam kontaktirao Markovića, od kojeg sam tražio da me odvede na obalu mora u Budvi. On me smjestio u stan u blizini hotela „Splendid“. Kratko sam ostao u tom prvom stanu, jer sam promijenio još nekoliko stanova u Budvi. Tokom tog mog boravka upoznao sam neke Albance iz Ulcinja, jer sam bio zainteresovan za trgovinu drogom, ali oni su bili zainteresovani samo za trgovinu „travom“. Sa „kontakt osobom“ iz Beograda, iznajmili smo auto i otišli u vojnu bazu za koju sam saznao da je to u Nikšiću. Ta „kontakt osoba“ me upoznala sa drugim osobama u Nikšiću, sa kojima bi se bavio poslovima sa drogom. U Budvi sam upoznao ljude sa kojima sam mogao poslovati, ali se tu nijesam osjećao bezbjedno. Tokom boravka u Crnu Goru koristio sam razne vrste transporta ali ne bih ulazio u detalje, jer sam Markoviću već pričinio dosta problema. Nisam Markoviću govorio sa kime sam se sretao u Crnoj Gori“, kazao je Feraris.

„Policija mi je predočila izjavu sa dosta detalja kakvu bih treba da dam izjavu kod tužioca“, rekao je Feraris

Na dan kada je uhapšen, naveo je da je na vozilu „BMW X5“ kojim je upravljao od Jaza prema Tivtu, stavio njemačke tablice, i imao pvc rukavice na rukama. Objasnio je da je htio da ukloni polomljeno staklo na tom vozilu, a da ih nije skinuo sa ruku jer je bio „naduvan“. Dodao je da se Marković ispred njega, kretao „golfom 5“.

Odgovarajući na pitanja Veljka Rutovića, specijalnog tužioca, Feraris je rekao da kada je davao izjavu kod višeg državnog tužioca, nije imao unaprijed pripremljene odgovore na pitanja tužioca.

„Policija mi je predočila izjavu sa dosta detalja kakvu bih treba da dam izjavu kod tužioca“, rekao je Feraris.

Tužilac je prigovorio njegovoj jučerašnjoj odbrani, jer prethodna izjava kod višeg državnog tužioca, obiluje detaljima, te da sa toliko detalja nije mogao da bude instruiran od policije, već samo onaj ko je to i doživio.

„Policija u Kotoru nije mi ostavila izbor, tražili su da dam izjavu onu koju su oni već pripremili i nametnuli, jer neću živ napustiti Crnu Goru. Postavili su mi nekoliko papira koje sam morao da potpišem“, kazao je Feraris odgovarajući na pitanja svog branioca advokata Borivoja Borovića. Okrivljeni je dodao da ga u policiji nisu upoznali da ima pravo na branioca i tumača za engleski jezik.

„Kada sam davao izjavu u policiji bio sam pod dejstvom kokaina, ali im to nisam rekao. Rekli su mi da ukoliko ne dam ovakvu izjavu i pred tužiocem, nikada neću napustiti Crnu Goru.

Dio odbrane je tačan

Gregori Feraris je izjavio da je tačan dio njegove izjave iz istrage što se tiče njegovog boravka u Crnoj Gori, dok nije tačan onaj dio izjave u kojem se pominju planaranja ubistava u Crnoj Gori.

Dodao je da je jedan inspektor kombinovao crnogorski sa engleskim jezikom i razgovarao sa njim, dok je drugi zapisivao izjavu, koju su mu namtenuli da je ponovi kod tužioca.

„Glavne detalje mi je inspektor kazao na egleskom jeziku, a sporedne sam ja dodao. Ne želim da kažem koje su osobe me uvele u Crnu Goru, i one koje su me odvele u Nikšić“, rekao je Feraris. Njegov branilac advokat Borivoje Borović je istakao da je njegovo juče ispitivanje u sudu, vršeno uz kršenje Zakonika o krivičnom postupku.

„Feraris je bio prevaren jer mu u tužilačkoj istrazi nije omogućen povjerljiv razgovor sa braniocem“, naveo je branilac.

Upoznali se na konkursu za Legiju stranaca

Okrivljeni Aleksandar Marković je izjavio u odbrani da nije kriv, te da nisu tačni navodi optužnice. Naveo je da mu je poznato da je Gregori Ferarsi došao u Crnu Goru turistički.

„Upoznao sam se sa Ferarisom u Parizu jer smo zajedno konkurusali za Legiju stranaca. On nije bio primljen zbog svoje bezbjedonosne provjere i zbog droge, a ja jer sam pohađao vojnu školu u Njemačkoj. Nakon toga, ostao sam u kontakst sa Ferarisom, jer sam smatrao, da po onoj krilatici „Legija je naša familija“, da smo svi prijatelji. On je preko fejsbuka izrazio želju da dođe u Crnu Goru. Sačekao sam ga na aerodromu u Beogradu, a zatim se dva dana provodili. Ja sam zatim otišao do Užica vozom, a on je ostao. Nakon nekoliko dana, on mi se javio da je u Podgoricu, kod nekog šoping mola. Pretpostavljao sam da je ispred „Delte“. Kada smo se sreli, rekao je da je došao turistički i da hoće da ide u Budvu. Odveo sam ga u svoj stan, i ja sam nastavio da radim svoj biznis. Radio sam za njemačkog poslovnog partnera Džon Drajslera, tražio placeve za gradnju i iznajmio BMW X5 za obilazak terena. Feraris me zvao i rekao da je našao drugi stan, pa sam otišao i uzeo ključ. Od tada mi se u Budvi razilazimo. Kontaktirali smo preko vibera, i ponekad bi popili piće. Poslovni partner Džon Drajsler mi je 25 ili 26. maja 2015, poslao poruku da obiđemo teren. Kada sam se parkirao na plaži „Jaz“ vidio sam da je polomljeno zadnje lijevo staklo. Pozvao sam Ferarisa da mi pomogne, tako što će da me otprati do renta kar agencije. Kada sam ga sreo, bio je nekako razdragan i ushićen. Pitao sam ga šta će mu njemačke tablice, a on dodaje da će mi kasnije objasniti. Ja sam vozio „golf 5“, a on iza mene sa „BMW X 5“. Dok smo putovali prema Kotoru, njega je policija zaustavila. Zaustavim se i izađem iz svog auta da mu pomognem. Prišao sam policajcu koji je već bio zaustavio Ferarisa, i tada vidim na BMW-u da su njemačke tablice, i ne zam šta one rade tu, dok je na rukama imao žuto-plave rukavice kao što se koriste u domaćinstvu“, izjavio je Marković.

Dodao je da, nakon što je pušten iz kotorske policije, otišao da potraži iznajmljeni Ferarisov stan u Budvi, i da mu donese dokumenta i odnese ih policiji u Kotoru. Dok je tražio stan i raspitivao se, odjednom sa svih strana su ga uhapsili inspektori u Budvi i uz neviđenje mjere obezbjeđenja je sproveden u Više državno tužilaštvo u Podgorici.

„Tužilac Suzana Milić mi je predočila da sam osumnjičen za pripremanje ubistva Gorana Đuričkovića. Ja sam u šoku. Ne znam o čemu se radi. Od tada sam odlučio da se branim ćutanjem, jer mi nisu dali mogućnost da kontaktiram sa braniocem“, izjavio je Marković.

Na pitanje suda je rekao da je radio u Vojsci Crne Gore, te da je posao samoinicijativno napustio 15. novembra 2014, i da je tada razdužio svu opremu pa i pištolj „glok“.

Optužnica

U optužnici se navodi da su Majkl Gregori Feraris (25) iz Johanesburga i Aleksandar B. Marković (27) iz Podgorice, tokom 2015, pripadali kriminalnoj organizaciji sa još nekoliko osoba, koju je formirala NN osoba iz Kotora početkom novembra 2014, sa ciljem radi izvršenja krivičnih djela šverca drogom, teška ubistva, a sve radi sticanja dobiti od poslova međunarodnog krijumčarenja opojnih droga kokaina, čije je djelovanje planirano na duže vrijeme u međunarodnim razmjerama.

Ova organizacija je imala plan da likvidira jednu neidentifikovanu četvoročlanu porodicu u čemu bi učestvovale dvije osobe, koje su specijalno obučavana u Americi, od kojih je jedan po imenu Džon čije je ime na Facebooku „Marc Middle East“. U optužnici piše da će poslije tih ubistava opočeti „rat“ sa svima koji su bili uključeni u krađu 200 kilograma kokaina.

U optužnici piše da su planirali „da otpočnu rat“ sa svima koji su uključeni u poslove sa drogom u Crnoj Gori. Okrivljeni Marković je imao ulogu da regrutuje nove pripadnike kriminalne organizacije i angažuje izvršioce ovih krivičnih djela, te da im obezbijedi smještaj i hranu, mobilne telefone, te vozila prilikom ubistava i bjekstva nakon ubistva.

U optužnici piše da je neposrednim izvršiocima pokazivao „mete“ osoba koje je trebalo ubiti, te preuzimao novac od organizatora radi podmirenja svakodnevnih troškova. Uloga Ferarisa se sastojala u tome da neposredno izvršava ubistva, pa i samog vlasnika restorana „The Old Fisherman“ u Budvi, Gorana Đuričkovića, za kojeg je kriminalna organizacija smatrala da je učestvovao u ilegalnom švercu droge.

Bonus video: