Ovi simptomi bi mogli da upozoravaju na rak

Morate da znate da imati znak ili simptom neke bolesti ne znači da i imate tu bolest. Npr, crvenilo na koži može bit znak sasvim bezazlenih stanja poput blage reakcije na neku biljku pa do raznoraznih infekcija.
2171 pregleda 0 komentar(a)
rak dojke, Foto: Shutterstock
rak dojke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2016. 12:09h

Znakovi i simptomi su signali određenih bolesti u tijelu, oni nam signalizuju da nešto nije u redu. Znaci bolesti su one očite stvari koje su objektivno mjerljive i mogu ih primijetiti i drugi oko nas, dok su simptomi ono što osjeća određena osoba i često su individualni.

Ipak, morate da znate da imati znak ili simptom neke bolesti ne znači da i imate tu bolest. Npr, crvenilo na koži može bit znak sasvim bezazlenih stanja poput blage reakcije na neku biljku pa do raznoraznih infekcija.

Rak je bolest koja može uzrokovati gotovo svaki signal i simptom, budući da simptomi raka zavise od toga gdje se rak pojavio i koje je organe ili tkiva zahvatio. Postoje neki uobičajeni znaci i simptomi koji su zajednički većini tumora. Ipak, to što imate znakove i simptome raka ne znači da ga imate.

Neobjašnjivi gubitak težine

Većina osoba s rakom će gubiti na težini. Ako niste na dijeti, a izgubite 3 do 5 kg to može biti upozoravajući znak.

Povišena temperatura

Ona je jedan od češćih simptoma, često se pojavljuje već kod ozbiljnijih situacija, ali ponekad se može pojaviti i u vrlo ranoj fazi raka.

Umor

Umor i iscrpljenost koja se ne popravlja s odmorom može biti simptom raka. Umor i iscrpljenost se kod nekih rakova pojavljuje u vrlo ranoj fazi, npr. kod raka pluća.

Bol

Bol se kod nekih kancera može pojaviti vrlo rano, npr. kod raka kostiju. Glavobolja koja ne prolazi osim pod djelovanjem tableta može biti simptom tumora na mozgu, bol u leđima može biti simptom raka debelog crijeva, jajnika… Ipak, kod većine oblika raka bol se pojavljuje tek kada se značajno proširi izvan organa koji je zahvatio.

Promjene na koži

Neće samo rak kože uzrokovati promjene na koži, zbog toga na svaku promjenu treba reagovati (ako je koža postala žučkasta, vene su postale naglašene, ako se pojave pigmentacijske mrlje) a posebno ako uočite: kožu tamnijeg izgleda na pojedinim područjima, žutilo kože i bjeloočnica, svrabež kože koji ne prolazi, ekscesivan rast dlačica, opadanje dlačica, bilo kakvu promjenu u izgledu mladeža.

Dugotrajni zatvor ili proliv

Dugotrajni zatvor ili proliv koji ne prolazi, te promjene u pražnjenju crijeva mogu signalizovati rak debelog crijeva. Takođe, reagujte na svaki trag krvi u stolici ili u urinu.

Rane koje ne zarastaju

Rak kože često uzrokuje rane koje ne zarastaju. Takođe, dugotrajna rana u ustima može biti upozoravajući signal.

Bijele mrlje u ustima ili na jeziku

Zapravo sve promjene u ustima koje ne prolaze u kratkom periodu bi trebalo da pogleda ljekar.

Neobično krvarenje ili iscjedak

Iskašljavanje krvi, krv iz nosa, krv u stolici, iscjetku ili urinu upozoravajući je signal. Ukoliko niste povrijeđeni i bilo gdje da vidite krv javite se ljekaru.

Kvržica

Kvržice se posebno uočavaju kada se radi o raku dojke ili limfnih čvorova. Ali bilo gdje da primijetite kvržicu posjetite ljekara da je pregleda.

Bonus video: