CDT: Kontrolisati redovna finansiranja političkih subjekata

Iz CDT-a smatraju da je, imajući razumijevanja da su prioriteti te institucije u izbornoj godini donošenje pravila za kontrolu izborne kampanje, jednako važno urediti i oblast redovnog finansiranja
0 komentar(a)
CDT, Centar za demorkatsku tranziciju, Foto: Cdtmn.org
CDT, Centar za demorkatsku tranziciju, Foto: Cdtmn.org
Ažurirano: 04.02.2016. 14:04h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) zatražio je od Agencije za sprječavanje korupcije da donese pravilnik kojim bi se definisao način kontrole i nadzor redovnog finansiranja političkih subjekata.

Redovno finansiranje političkih subjekata je preciznije uređeno novim Zakonom, a za njegovu kontrolu je nadležna Agencija.

Iz CDT-a smatraju da je, imajući razumijevanja da su prioriteti te institucije u izbornoj godini donošenje pravila za kontrolu izborne kampanje, jednako važno urediti i oblast redovnog finansiranja.

“Iako to Zakonom nije propisano, neophodno je donijeti i Uputstva o načinu i postupku prijavljivanja i rješavanja prigovora koji se odnose na finansiranje redovnog rada političkih subjekata”, ocijenili su iz CDT-a.

Oni su tu inicijativu uputili direktoru Agencije, Sretenu Radonjiću koji je u pisanom odgovoru pojasnio da zakonom nije propisana obaveza usvajanja predloženih dokumenata i da je ta institucija bila posvećena usvajanju obaveznih akata.

“Ipak, smatramo da je, u cilju eleminisanja svih primijećenih nepravilnosti i pune implementacije Zakona, neophodno intenzivirati dalju saradnju, te ćemo sa posebnom pažnjom razmotriti buduće inicijative i zahtjeve koje dolaze od svih zainteresovanih strana”, naveo je Radonjić, prenosi portal CDT.

Iz CDT-a očekuju da taj predlog bude prihvaćen, s obzirom na to da je primjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja jedan od bitnih kriterijuma u procesu pregovora sa Evropskom unijom.

Dodatan razlog za uvođenje novih pravila je i, kako su dodali, to što je Državna revizorska institucija ukazala na brojne nepravilnosti u toj oblasti.

Bonus video: