Počasnica Mokranjcu Mocart i Ravel

I melanholično, i energično, i odnekud poznato, i posve novo zvučali su redovi ovog Despićevog omaža velikanu srpske muzike...
113 pregleda 0 komentar(a)
Beogradska filharmonija, Foto: KIC Budo Tomović
Beogradska filharmonija, Foto: KIC Budo Tomović
Ažurirano: 28.01.2016. 16:35h

U okviru Zimske radionice gudačkog kvarteta, koja već četvrti dan traje u podgoričkom KIC-u i Muzičkoj školi „Vasa Pavić“, preksinoć su se cjelovečernjim programom predstavili i mentori ovog master klasa, muzičari okupljeni u Gudačkom kvartetu Beogradske filharmonije. Jelena Dragnić iVladan Lončar (violine), Boris Brezovac (viola) te violončelista Aleksandar Latković, već pet godina svoje muziciranje u Filharmoniji zajedno nastavljaju i u kvartetu, i za kratko su vrijeme ostvarili zapažene nastupe i uspjehe na srpskoj i međunarodnoj sceni, snimili prvi kompakt disk, nastupali na značajnim festivalima.

Projekat Zimske radionice koji je obuhvatio osam gudačkih kvarteta sa učenicima i studentima iz Crne Gore i regiona, zapravo je fini i edukativni nastavak Ljetnjeg kampa kamerne muzike koji već godinama realizuje muzička urednica KIC-a Maja Popović u saradnji sa njenim timom, i već je postao tradicija crnogorskih mladih muzičara i njihovih kolega. Uporedo sa radionicama i radom u ansamblima, dragocjeni segment radionice odvija se na koncertnom podijumu, gdje su izvođači i učenici i njihovi mentori, ugledni instrumentalisti i dirigenti. Ovog su puta mentori nastupili u podgoričkoj Modernoj galeriji, prostoru koji sasvim sigurno postaje fina i kamerna adresa u Ulici Marka Miljanova. Veliki je broj ljubitelja muzike došao na koncert Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, koji je za ovu priliku repertoar sastavio od djela (kvarteta) Volfganga Amadeusa Mocarta, Morisa Ravela te „Počasnice Stevanu Mokranjcu“ Dejana Despića, kojom su i počeli svoj prvi koncert pred crnogorskom publikom.

I melanholično, i energično, i odnekud poznato, i posve novo zvučali su redovi ovog Despićevog omaža velikanu srpske muzike, kroz teme i motive koje smo prepoznavali i u njima tražili i duhovnost i iskušenja, i ljubav i njene prateće momente, u zvuku kvarteta koji reprezentativno predstavlja i svoju zemlju i njenu filharmoniju.

Odlična Jelena Dragnić i posve ravnopravni Lončar i Brezovac te Latković, čelista posebnog senzibiliteta i št(r)iha i kroz dva kvarteta u nastavku, Mocartov KV 421 d-mol, te Ravelov u F-duru potvrdili su poznatu i staru istinu da je kamerno muziciranje najteži i najdelikatniji vid muziciranja, gdje se ne možete „sakriti“ u zvučnu masu tutti mjesta, već je svaki alikvot upućen na gudače pored vas; u tom smislu je i ovaj, vrlo zahtjevan repertoar zaista potvrda njihove profesionalnosti i koncertima ispunjenih biografija.

Umjesto, bisa, Latković je, kao pravi kolega i pedagog, upoznao publiku sa Zimskom radionicom, zahvalio crnogorskim kolegama na pripremi ansambala i pozvao na koncert u subotu, kada će u podgoričkom DODEST-u kamerno muzicirati mladi polaznici Zimske radionice gudačkog kvarteta.

Bonus video: