Mastilo, to crnilo odakle izlazi svjetlost

Film “Vladimir Veličković, izbor crnog” predstavlja umjetnika kako radi na brojnim slikama, govoreći o sebi, svom radu, svojim izborima i sklonosti prema velikim platnima
178 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Veličković (Novina), Foto: Kinou.fr
Vladimir Veličković (Novina), Foto: Kinou.fr
Ažurirano: 25.01.2016. 19:25h

Francuski dokumentarni filmovi posvećeni srpskom slikaru Vladimiru Veličkoviću, koji predstavljaju proces njegovog stvaranja slika i crteža, biće prikazani 30. januara u muzeju Luvr u Parizu, uz razgovor sa umjetnikom.

U razgovoru sa Veličkovićem nakon projekcije učestvovaće autor filmova Fransoa Katone i filmski kritičar Mišel Siman, najavio je Luvr.

Film “Vladimir Veličković, izbor crnog” predstavlja umjetnika kako radi na brojnim slikama, govoreći o sebi, svom radu, svojim izborima i sklonosti prema velikim platnima.

U filmu “Vladimir Veličković, veliki crtež” umjetnik perom i tušem radi na crtežu formata 225x165 cm, prikazujući proces od bijelog lista do završenog crteža. Katone je Veličkovićeve slike prvi put vidio još 70-ih godina, a u filmu o njegovom slikarstvu, kako je svojevremeno izjavio povodom beogradske premijere 52-minutnog filma “Izbor crnog” (2014), pridržavao se principa da ne govori umjesto umjetnika, niti da komentariše i procjenjuje njegov rad. Imao je na umu, kako je tada rekao “Politici”, dva citata Viktora Igoa, koja su ga inspirisala i za sam naslov filma: “ Mastilo , to crnilo odakle izlazi svetlost” i “Čovek koji ne razmišlja živi u sljepilu, čovjek koji razmišlja živi u crnilu. Crno je jedini izbor koji imamo”.

Luvr u najavi za projekciju filmova o Veličkoviću navodi Katoneove riječi da umjetnikova priča zaokuplja vatrom i krvlju pasa, gavrana, pacova, raspeća… ali i neodoljivim životnim pokretom koji je u srcu njegovog rada.

Autor filmova o Veličkoviću poznat je kao direktor fotografije niza filmova, među kojima je i “Indokina” koji je 1993. dobio Oskara za najbolji strani film, a Katone je te godine dobio Cezara za rad na tom filmu.

Bonus video: