Optužnicu protiv Marovića ne pišu samo na izjavama svjedoka saradnika

Svetozar Marović će biti optužen za zloupotrebu službenog položaja putem podstrekavanja
55 pregleda 32 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 22.01.2016. 06:35h

Specijalno tužilaštvo će do sredine februara podići optužnicu protiv bivšeg visokog državnog funkcionera Svetozara Marovića, saznaju “Vijesti”.

Iz Specijalnog tužilaštva nezvanično su kazali da imaju dovoljno dokaza da Marovića optuže za krivično djelo - zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, izvršenog na organizovan način.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da ne raspolažu jedino iskazima svjedoka saradnika i drugih svjedoka u tom slučaju, već da je sve to potkrijepljeno i materijalnim dokazima.

Marović je uhapšen 17. decembra prošle godine, a pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević negirao je da je učestvovao u malverzacijama.

Njegov advokat Zdravko Begović ranije je rekao da je Budvanin negirao da je uticao i učestvovao u ugovaranju štetnih poslova, koji se tiču izgradnje i dijeljenja prostora u TQ Plazi, izgrdanje platoa na plaži Jaz, prodaje zemljišta na Prijevoru...

Gotovo svi saslušani u tim predmetima Marovića su pominjali u iskazima, a svjedoci saradnici označili su ga kao organizatora kriminalne grupe koji je rukovodio malverzacijama u ta tri slučaja.

Begović je rekao da ono što je stavljeno u naredbi specijalnog tužioca nije dokazivo, već da su iskazi određenih osoba u tom postupku dati sračunato i isključivo kako bi oni izbjegli krivično-pravnu odgovornost.

On je naglasio da je njegov klijent naglašavao da u periodu koji se pominje u naredbama za sprovođenje istrage nije imao svojstvo službenog ili odgovornog lica, i nije obavljao bilo kakvu državničku ili drugu funkciju sa koje bi mogao eventualno davati naloge potčinjenima.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić krajem novembra kazao je da je tužilaštvo identifikovalo šefa budvanske organizovane kriminalne grupe i da će se istraga uskoro proširiti i na njega.

Posljednji uhapšeni u tim predmetima je funkcioner DPS-a.

Svjedok saradnik Rajko Kuljača ispričao je tužiocima da je Marović rukovodio poslom oko TQ Plaze i da je dobio orgoman broj kvadrata u tom luksuznom kompleksu. Tokom te istrage uhapšeni su, između ostalih, Svetozarev brat Dragan Marović i njegova kćerka Milena Marović Bogdanović.

Njegov sin Miloš i strina Mirjana Marković uhapšeni su naknadno, u istrazi koja se tiče prodaje zemlje u zaleđu plaže Jaz, a tokom koje je Opština izgubila oko 1.400.000 eura.

Mlađi Marović naknadno je pušten na slobodu, pošto se sa tužiocima dogovorio da prizna krivicu a zauzvrat odleži godinu i plati 380.000 eura.

Taj dogovor treba da potvrdi Viši sud.

U međuvremenu, Svetozar Marović osumnjičen je i da je vukao konce i u poslovima koji su u javnosti poznati kao Donji bulevar, Krapina, Propertiinvestment, WTA i Kopirajt.

Njemu je nedavno produžen pritvor za još dva mjeseca.

Bonus video: