PRIKRIVA LI SE TORTURA?

Mijović: Javnost da zna dokle se stiglo u istrazi o prekomjernoj sili policije

Radi sticanja povjerenja javnosti u rad policije, tužilaštva i sudstva, Mijović smatra da je neophodno prekinuti praksu dvostrukih aršina, kada su građani u pitanju, sa jedne, i predstavnici izvršne vlasti sa druge strane
80 pregleda 1 komentar(a)
Saša Mijović, Foto: Privatna arhiva
Saša Mijović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.01.2016. 12:49h

Vrhovno državno tužilaštvo trebalo bi da obrati pažnju na postupanje nadležnih tužioca u slučaju Braslava Borozana i svih onih građana koji su naveli da su na skupu DF-a u Podgorici bili prebijeni od strane policijskih službenika, kazao VDT-u Ivici Stankoviću izvršni direktor NVO 4 Life Saša Mijović, dodajući da se očigledno i dalje policijska tortura prikriva.

Mijović je naveo da pozdravlja ekspresnu reakciju nadležnih kada su u pitanju procesuiranja osoba koje su tokom skupa DF-a napadale policajce, među kojima je za šest dana donešenu presudu od 15 dana kazne zatvora za Borozana zbog remećenja javnog reda i mira, vrijeđanja i omalovažavanja službenih lica u obavljenju službene dužnosti.

Međutim, Mijović želi da vidi da policija, tužilaštvo i sud istom brzinom i hitnošću reaguju kada su u pitanju ozbiljni navodi o brutalnom prebijanju građana od strane policije.

U slučaju Borozana, Savjet za građansku kontrolu rada policije u zaključcima sa sjednice održane 28. decembra ocijenio da je primjena policijskih ovlašćenja od strane službenika M.D., D.F., M.B., V.V., Ž.M., V.Đ. i D.R. bila prekomjerna.

Iz NVO 4Life pozivaju Vrhovno državno tužilaštvo, Osnovno državno tužilaštvo i Upravu policije da obavijeste javnost dokle se stiglo u istrazi o navodima Borozana o nehumanom i nečovječnom postupanju nad njim od strane policajaca u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica, kao i ostalih građana koji su prijavili slučajeve prebijanja od strane policije tokom skupa DF-a.

“Nadam se da će brzo procesuiranje ovog i ostalih slučajeva pomoći da se promijeni mišljenje onih koji tvrde da u policiji, tužilaštvu i sudu postoji skriveni kurikulum o postupanju kada su u pitanju ovakve optužbe, tj. da se u slučajevima nehumanog i nečovječjeg postupanja policije prema građanima, vrši opstruiranje procesa, međusobna solidarnost, zavjera ćutanja prema javnosti i odbrana optuženih po svaku cijenu,” kazao je Mijović.

Radi sticanja povjerenja javnosti u rad policije, tužilaštva i sudstva, Mijović smatra da je neophodno prekinuti praksu dvostrukih aršina, kada su građani u pitanju, sa jedne, i predstavnici izvršne vlasti sa druge strane.

Mijović smatra da bi kroz konkretne primjere trebalo pokazati da su svi pred zakonom jednaki, da štitite građane i žrtve, a ne pojedince iz organa izvršne vlasti.

“Time se gubi povjerenje građana, ali i svih časnih ljudi koji odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao, kako u policiji, tako i u tužilaštvu i sudstvu,” zaključuje Mijović.

Preporučujemo za Vas