LJEKOVI IZ PRIRODE

Da li đumbir može da pobijedi rak?

Kad se đumbir suši ili kuva, u njemu nastaje organsko jedinjenje shogaol. Fascinantan je način na koji se ovo jedinjenje bori protiv matičnih ćelija raka
131 pregleda 0 komentar(a)
đumbir, Foto: Shutterstock.com
đumbir, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.01.2016. 15:55h

Đumbir je namirnica koja se ne koristi samo kao začin u prehrani, nego i u tretiranju mučnine te želučanih problema. Još fascinantniji podaci dolaze kroz rezultate nove studije koja pokazuje kako je ova gomoljasta biljka izuzetno uspješna u tretiranju različitih oblika karcinoma.

Istraživanje na miševima su proveli stručnjaci s Georgia State univerziteta, a rezultati su pokazali kako esktrakt đumbira može da smanji veličinu tumora prostate za čak 56 odsto. Osim toga, pokazalo se kako đumbir smanjuje upalu u organizmu i tijelu obejzbjeđuje  antioksidanse.

Još jedna studija koju je sprovela neprofitna organizacija PLoS pokazala je kako đumbir igra ključnu ulogu u tretiranju raka dojke i matičnih ćelijaa raka, za koje je poznato kako ih je izuzetno teško ubiti.

"Matične ćelije imaju sposobnost regeneracije i samoobnavljanja, prolaze kroz različite promjene i mutacije, pa su tako otporne na konvencionalno liječenje poput hemoterapije, a često se dijele i formiraju nove kolonije raka. Jedini način da se tretira tumor je da se unište matične ćelije u njemu", piše Health Nut News.

Kad se đumbir suši ili kuva, u njemu nastaje organsko jedinjenje shogaol. Fascinantan je način na koji se ovo jedinjenje bori protiv matičnih ćelija raka.

"Istraživanja su pokazala kako shogaol utiče samo na ćelije raka i ubija samo njih, ali ne i zdrave ćelije, za razliku od hemoterapije, koja, pored ćelija raka, ubija i zdrave ćelije", navodi se u tekstu.

Na kraju, kad se uporedi s ljekovima protiv kancera poput Taxola, pokazalo se kako shogaol ubija više ćelija raka i tumora, a istraživači navode kako je ovo jedinjenje čak 10.000 puta jače od lijeka Taxol u ubijanju ćelija raka, zaustavljanju formiranja novih tumora i očuvanja zdravih ćelija u životu, prenosi Magazin.hr.

Važno je napomenuti da slična studija još uvijek nije sprovedena na ljudima, ipak, rezultati su obećavajući i daju nadu oboljelima od raka, posebno  ukoliko se u obzir uzme koliko konvencionalni tretmani raka znaju da budu  teški za tijelo i um oboljelih.

Preporučujemo za Vas