Ivanović udario dijete na pješačkom

Viši sud je ukinuo presudu kojom je Ivanović oslobođen, a novo suđenje zakazano je za 26. februar. U saobraćajci je lakše povrijeđena A. B.
268 pregleda 53 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Arhiva Vijesti
Petar Ivanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.01.2016. 06:52h

Ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Petru Ivanoviću već godinama se sudi zbog saobraćajke u centru Podgorice, u kojoj je prije pet godina, na pješačkom prelazu, udario djevojčicu.

Ivanović je optužen za ugrožavanje javnog saobraćaja iz nehata, za šta mu prijeti novčana kazna, ili zatvor do godinu dana.

Prema optužnom predlogu, ministar je oktobru 2010. godine udario djevojčicu A.B. koja je zadobila laku tjelesnu povredu.

Navodi se da se Ivanović, koji je upravljao vozilom “toyota land cruiser”, nije zaustavio na pješačkom prelazu, kako bi propustio djevojčicu, usljed čega je udario lijevom bočnom stranom automobila.

Prvostepenom presudom sudije podgoričkog Osnovnog suda Gorana Đukovića iz jula 2014. godine, Ivanović je oslobođen.

Sudija je smatrao da nema dokaza da je počinio krivično djelo.

Viši sud je ukinuo presudu, nalazeći da nisu dati razlozi o odlučnim činjenicama vezanim za tok saobraćajne nezgode.

"Prvostepeni sud je, u slučaju neprihvatanja nalaza i mišljenja vještaka saobraćajne struke, trebalo da angažuje drugog vještaka iste struke koji će na stručan, jasan i precizan način dati nalaz o toku i dinamici saobraćajne nezgode", piše u odluci Višeg suda.

Ivanoviću opet sudi Đuković, a suđenje je zakazano za 26. februar.

Prema Krivičnom zakoniku, krivično djelo je učinjeno iz nehata kad je učinilac bio svjestan da svojom radnjom može učiniti djelo, ali je olako držao da do toga neće doći, ili da će to moći spriječiti, ili kad nije bio svjestan da svojom radnjom može učiniti djelo, iako je prema okolnostima pod kojima je ono učinjeno i prema svojim ličnim svojstvima bio dužan i mogao biti svjestan te mogućnosti.

Prije imenovanja za ministra poljoprivrede, Ivanović je vodio Agenciju za promociju stranih investicija, a u vrijeme kada se desila saobraćajka radio je kao glavni ekonomski savjetnik premijera Mila Đukanovića (2009-2010. godina).

Ako ga osude, može biti i smijenjen

Ivanović može biti smijenjen sa mjesta ministra poljoprivrede, ukoliko bude pravosnažno osuđen za saobraćajnu nesreću.

Prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, licu koje vrši poslove visokog rukovodnog kadra prestaje mandat ako je osuđeno na bezuslovnu kaznu zatvora i ako je osuđeno za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje dužnosti.

Prema istom Zakonu, prestanak radnog odnosa nastupa odmah, ako je pravosnažnom presudom osuđen na kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci.

Bonus video: