DAMA IZ SVIJETA KLASIČNE MUZIKE

Violinistkinja iz Bara gradi karijeru u SAD: Ovdje su mogućnosti velike

Muzika je njen život sada, a ona teži da tako u svakom smislu bude i u budućnosti
101 pregleda 23 komentar(a)
Petra Bubanja, Foto: DOA Alomerović
Petra Bubanja, Foto: DOA Alomerović
Ažurirano: 04.04.2019. 19:07h

Mr Petra Bubanja daleko je od očiju, ali ne i od srca svojih prijatelja i ljubitelja klasične muzike u Baru i Crnoj Gori. Ova dvadesetpetogodišnja Baranka strpljivo i predano već godinama gradi karijeru u SAD, podjednako i kao dama sa violinom na sceni, i kao predavač na prestižnim američkim univerzitetima. Trenutno je na doktorskim studijama na Florida State University.

Petra je svoj talenat za muziku iskazala još od malih nogu, završila je nižu muzičku školu u Baru u klasi profesora Vatroslava Simića, a od 2000. do 2007. godine osvojila je tri zlatne i jednu specijalnu liru u solo kategoriji, kao i dva zlata i specijalnu nagradu u kamernoj kategoriji na državnom nivou. U “đačkom“ CV-iju su joj još i jedno srebro i dvije bronzane lire. Srednju školu je pohađala u Podgorici, u Muzičkoj školi za talente “Andre Navarra”, takođe u klasi profesora Simića kojem, kako ističe, duguje mnogo “za nepresušno strpljenje i odlične muzičke fondacije“.

“Nakon završetka srednje muzičke škole, otišla sam u SAD, tačnije u državu Luizijanu, na osnovne studije. U klasi profesora Andreja Kurtija, diplomirala sam na Northwestern State University sa titulom Summa Cum Laude, gdje sam takođe pobijedila na solo takmičenjima 2009. i 2011. i imala priliku da sviram u pratnji orkestra. Bila sam i koncert majstor orkestra i dobitnica nagrada 'Alice L. Pipes' i 'The McCutcheon Honors' za izvrsnost u muzičkom izvođaštvu, kao i dobtnica 'Alice Dear' stipendije”, govori za “Vijesti” Petra.

Nakon završenih osnovnih studija, talentovana violinistkinja primljena je na Southern Illinois University kao asistent u klasi profesora Majkla Barte. Na tom univerzitetu je takođe bila koncert-majstor univerzitetskog orkestra i violinista Kamernog udruženja. Zahvaljujući tome bila je u prilici da redovno nastupa sa profesorima i muzičkim gostima univerziteta. Na magistarskim studijama je ponovo pobijedila na školskom takmičenju i nastupala u pratnji orkestra.

“Trenutno sam na doktorskim studijama u Talahasiju, glavnom gradu Floride, u klasi fenomenalnog Ben Sunga. I ovdje radim kao asistent. Predajem violinu i kamernu muziku, nastupam u kamernim ansamblima i sviram kao asistent koncert-majstoru u orkestru. Na početku semestra, položila sam audiciju i postala član Talahasi orkestra koji predvodi srpski dirigent Darko Butorac. Prije nekih mjesec i po dana, dobila sam nevjerovatnu priliku da budem jedna od tri učesnika u master klasu sa svjetski poznatim violinistom Gil Šahamom”, ističe violinistkinja iz Bara.

Kako ističe, njena akademska ambicija nije isključivo završetak doktorskih studija. Razlog za nastavljanjem školovanja bila je želja za muzičkim usavršavanjem. Muzika je njen život sada, a ona teži da tako u svakom smislu bude i u budućnosti.

“Voljela bih da predajem na univerzitetu, sviram u orkestru (sa godišnjim ugovorom) i izvodim kao violinista kamernog ansambla i kao solista. Drugim riječima, mogućnosti su velike, naročito u inostranstvu”, kazala je Petra.

Podići nivo muzičke kulture

Bilo bi veoma lijepo da Petra jednog ljeta, možda već i ovog, u rodnom gradu nastupi na čuvenom Barskom ljetopisu.

“Naravno, jednog dana, voljela bih se vratiti u Crnu Goru i pomoći u podizanju nivoa opšte muzičke kulture i zaustavljanju iracionalne averzije prema klasičnoj muzici”, kazala je Petra Bubanja.