DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI KULTURU U 2015.

Autentičnost i raznovrsnost izraza likovnih stvaralaca

Godinu koja je na izmaku obilježila je i dodjela državne nagrade “Petar Lubarda” za 2015. istaknutom crnogorskom slikaru i kulturnom stvaraocu Filipu Jankoviću
110 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Karadžić, Foto: Savo Prelević
Dragan Karadžić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.01.2016. 18:38h

Među likovnim događajima po kojima ćemo pamtiti 2015. godinu svakako treba pomenuti retrospektivu akademika Dragana Karadžića pod nazivom “Slojevi pisma obale”, otvorenu u aprilu u podgoričkoj Modernoj galeriji, na kojoj je umjetnik predstavio slike, crteže i akvarele, nastale u posljednjih deset godina.

Izložbu je pred brojnom likovnom publikom otvorio hrvatski akademik Tonko Maroević riječima da slike Dragana Karadžića pokrivaju razdoblje umjetnikove zrelosti, sigurnosti, zapravo, razdoblje na putu na koji je umjetnik davno krenuo, a sa kojeg danas bere definitivne plodove. Slikarstvo Karadžića je, prema riječima Maroevića, asocijativno, bogato, izazovno, ono podsjeća na elemente iz prirode, ono ne ilustruje tu prirodu, ono je ne imitira, ono, na neki način, djeluje po ritmovima kao što to djeluju obalci, more, stijene.

Izložba koja je privukla veliku pažnju likovne javnosti, je i Flattened Fauna umjetnika Siniše Radulovića, otvorena u septembru u “Ateljeu Dado” na Cetinju. Radulović je iskoristio ogroman poetički potencijal, gotovo nadrealnih scena zabilježenih fotografskom i montažnom tehnikom, uvijek sa jednim pitanjem, kako dovesti, na bilo koji način, u iskustvenu vezu i premostiti zid što odvaja paralelnu onostranost, nestajanja bića i opredmetiti najapstraktniju misao o smrti i nestajanju.

Svoje veliko predstavljanje sredinom septembra imala je i crnogorska umjetnica Ivanka Vana Prelević u Perjaničkom domu u Podgorici. Na izložbi naslovljenoj “U snu san” umjetnica je izložila ambijentalne instalacije i objekte nastale u posljednje dvije godine. Prema riječima istoričara umjetnosti Ljubiše Simovića, riječ je o susretu lirske ženske prirode, krhke i ranjive, tihe, a raspjevane sa epskim, dramatičnim mitološkim i bučnim harmonijskim sklopom.

Izložba renomiranog umjetnika i profesora Mileta Grozdanića u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, koja je početkom novembra otvorena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, posebno koncipiranom postavkom upoznala je brojnu publiku sa važnim elementima grafičkog oblikovanja i specifičnim tehnikama koje umjetnik koristi u svom radu. Jedan dio izložbe, čija je kustoskinja istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, obuhvata likovna ostvarenja umjetnika (slike, grafike) nastala tokom posljednje dvije decenije, dok drugi obuhvata ostvarenja iz oblasti grafičkog oblikovanja, kao posebno važnog segmenta koji prezentuje višedecenijski rad umjetnika na likovnoj i grafičkoj opremi knjiga, kataloga, plakata, časopisa, novina...

“Mile Grozdanić, umjetnik renesansnog profila - visokih intelektualnih i kreativnih sposobnosti stvorio je djelo koje karakterišu duhovnost, usavršenost, kultivisanost i likovni perfekcionizam. Njegovo slikarstvo, kao intelektualni, eruditski, duhovni, filozofski, psihološki, antropološki, likovnojezički i esteski fenomen koji se temelji na simboličkim i semiotičkim referencama, ne možemo u potpunosti spoznati našim empirijskim saznanjem. Ključevi njegovog dešifrovanja pohranjeni su u našim unutrašnjim prostorima bez čijeg aktiviranja ne bi bilo moguće shvatiti suštinski karakter njegovog djela”, zapisala je o umjetniku, Ljiljana Zeković.

Godinu koja je na izmaku obilježila je i dodjela državne nagrade “Petar Lubarda” za 2015. istaknutom crnogorskom slikaru i kulturnom stvaraocu Filipu Jankoviću. Umjetnik lirskog senzibiliteta, čiji likovni opus decenijama donosi autentičnost, bilo da je riječ o mrtvoj prirodi, cvijeću, portretima, pejzažima, nagrađen je za rad “Mrtva priroda sa cvijećem” iz 2013. godine.