Kristina Rakočević: Najuspješnija godina u karijeri

123 pregleda 0 komentar(a)
Najbolji atletičari 2015., Foto: Zoran Đurić
Najbolji atletičari 2015., Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.12.2015. 13:21h

Najbolja atletičarka u 2015. godini, Kristina Rakočević, članica mojkovačke Tare, nakon osvajanja srebra u bacanju diska i bronze u bacanju kugle na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniorke u Kaliju, kazala je da joj je 2015. najuspješnija godina u karijeri.

"Te dvije medalje su mi najznačajnije u životu. Nadam se da će ih biti još, i značajnijih od ovih, možda i olimpijskih iz Tokija", kazala je Rakočević na svečanosti proglašenja najboljih takmičara u godini na izmaku u organizaciji Atletskog saveza Crne Gore.

Kristina je bila najbolja u bacanju kugle i druga u bacanju diska na ekipnom prvenstvu Evrope u Bakuu, u okviru prvih Evropskih igara. Ima i zlatne medalje na Balkanskom prvenstvu za mlađe juniorke u Sremskoj Mitrovici, dok je u seniorskoj konkurenciji bila četvrta u bacanju diska. Dobila je i priznanje Crnogorskog olimpijskog komiteta za najboljeg mladog sportistu Crne Gore.

"Već poslije Nove godine nastavljamo sa pripremama, tempiramo formu za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Rusiji. Tu se nadam medalji", dodala je Rakočević.

Najbolji senior u izboru ASCG je Luka Rakić iz barskog Mornara, koji je ove godine postavio rekorde Crne Gore u pet disciplina, na 100 metara (10,55), 200 metara (21,44), 60 metara u dvorani (6,80), 200 metara u dvorani (21,77) i štafeti 4x100 (41,13). Osvojio je bronzanu medalju na Igrama malih zemalja Evrope u Rejkjaviku na 200 metara, dok je u istoj disciplini bio četvrti na Evropskim igrama u Bakuu. Po IAAF tablicama ima četiri rezultata koji vrijede preko 1000 bodova.

"Ova godina mi je najuspješnija u karijeri. Zadovoljan sam sa rezultatima koje sam ostvario. Priznanje mi je podsticaj da nastavim dalje i u narednoj postižem još bolje rezultate", kazao je Rakić.

Najbolja seniorka je Slađana Perunović iz AK Nikšić, koja je na maratonu u Valensiji izborila normu za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, sa rezultatom dva sata, 41 minut i 14 sekundi, što je za 46 sekundi bolje od norme koju je MOK postavio za učešće na igrama. Osvojila je dvije zlatne medalje (na 5.000 i 10.000m) na Igrama malih zemalja Evrope na Islandu.

"Zadovoljna sam, posebno ako se ima u vidu da sam deseti put izabrana za najbolju seniorku Crne Gore. Izborila sam olimpijsku normu i drugi put nastupiću na Olimpiskim igrama. Nadam se da ću u Rio de Žaneiru ispuniti normu za Svjetsko prvenstvo i oboriti lični i crnogorski rekord", rekla je Perunović.

Najbolji juniori su Blagota Petričević iz AK Podgorica i Marija Bogavac iz AK Tara, a pioniri članovi bjelopoljskog Jedinstva, Risto Drobnjak i Anastasija Magdelinić i Darinka Đuričković iz Mornara.

Za najboljeg veterana ponovo je proglašen član AK Podgorica, Gojko Banjević.

Specijalnim priznanjem nagrađeni su Marija Vuković (Dionis, Bar), Dragan Pešić (Lovćen), dok su Posebna priznanja dobili Danijel Furtula (AK Nikšić), Ljiljana Matović (Dionis) i Tomaš Đurović (Draževina).

Posebno priznanje dodijeljeno je atletičarki Gabrijeli Ćetković (2000) iz Mornara, uz novčanu nagradu kao perspektivnoj takmičarki koja je u konkurenciji pionirki ostvarila najvredniji rezulltat po IAAF tablicama.

Predsjednik Atletskog saveza, Milorad Vučelić kazao je da podatak, da je osvojeno 14 medalja na međunarodnoj sceni i postavljeno 78 novih nacionalnih rekorda, najbolje govori koliko je 2015. godina bila uspješna za crnogorsku atletiku.

On je naglasio da je ASCG ostvario sve predviđene programske aktivnosti i realizovao sva takmičenja.

"I u novoj 2016. godini pred nama je puno obaveza i novih izazova na takmičarskom planu, gdje očekujemo da uz pomoć i podršku Uprave za mlade i posrt i COK, naši takmičari nastave sa još značajnijim uspjesima na domaćoj i međunarodnoj sceni", kazao je Vuletić.

Svečanoj ceremoniji proglašenja najboljih Atletskog saveza prisustvovao je predsjednik COK-a Dušan Simonović.

Bonus video: